Austrijska vlada ublažila je danas ograničenja i otvorila dućane, škole i muzeje nakon tri tjedna stroge karantene, ali pozivajući na oprez jer je broj zaraženih i dalje visok. 

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz testirao se tijekom jutra kako bi potaknuo Bečane da se masovno testiraju. Kampanja testiranja je počela u petak u Beču i za sada nije privukla onoliki broj ljudi koliko se očekivalo.

Kurz je pozvao stanovnike da ne brzaju u dućane. "Još ima puno dana do Božića", rekao je, a prenijela je novinska agencija APA, javlja Index.hr

Mnogi su ipak krenuli u kupovinu. I učenici su se vratili u škole, osim srednjoškolaca koji i dalje prate nastavu online. Jedino maturanti idu ponovno fizički u školu.

Knjižnice, galerije i muzeji su ponovo otvoreni, ali restorani i kafići morat će se strpjeti do 7. siječnja, kao i bazeni i fitness-centri. 

Ove godine nema božićnih sajmova.  

Blizu 3000 oboljelih je umrlo u Austriji od početka pandemije, od oko 300.000 oboljelih, prema službenim podacima od ponedjeljka. 

Bez obzira na mjere koje su na snazi, ta zemlja s 8.8 milijuna stanovnika ima svakodnevno više tisuća oboljelih, prosječno 3000 u posljednjih sedam dana.

Stroge mjere na granici za Božić

Od ponedjeljka, 7. prosinca, do 10. siječnja uvedena je desetodnevna samoizolacija za sve koji ulaze u Austriju s izuzetkom tranzita. Ovu izolaciju će biti moguće prekinuti nakon pet dana uz predočenje negativnog testa na covid-19.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je objasnio kako se strogim uvjetima za one koji preko praznika budu napuštali Austriju želi spriječiti pojačano širenje koronavirusa.

"Pokazalo se nakon ljetnih praznika da su povratnici u Austriju, posebice iz zemalja zapadnog Balkana, prouzročili veliki broj novih zaraza", rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Ministar je naglasio kako oni koji putuju preko praznika izvan Austrije moraju biti svjesni da će povratak u Austriju biti "povezan s velikim ograničenjima".

"Preko ljeta je virus dovezen u Austriju i to sada moramo spriječiti", rekao je Kurz. On je naglasio da će kod pravila o samoizolaciji postojati iznimke kod onih koji iz poslovnih razloga prelaze granicu, ali da ne bi trebalo biti "odlazaka na novogodišnji party u Prag ili posjeta rodbini na Balkanu".

Od pravila će biti izuzeti i oni koji u Austriju dolaze iz zemalja u kojima je incidencija u posljednjih sedam dana manja od 100, a taj uvjet trenutno ispunjavaju samo Irska, Finska i Island.