Od 1. ožujka 2024., u slučaju prekoračenja brzine, automobil se može oduzeti i naknadno prodati na dražbi. Od listopada 2023. u Austriji se prebrzim vozačima vozačka dozvola može oduzeti na licu mjesta.

Kada prijeti oduzimanje automobila i dražba? Stroge kazne primjenjuju se samo na ekstremne prekršaje brzine veće od 60 km/h u gradskim/lokalnim područjima ili veće od 70 km/h izvan grada.

Prvi korak je oduzimanje automobila. Ako je vozač “potpuno nepopravljiv” i opetovano je uhvaćen u vožnji prevelikom brzinom, vozilo može biti trajno oduzeto i prodano na dražbi na kraju postupka. Ako se ograničenje brzine u lokalnom području prekorači za više od 80 km/h ili izvan lokalnog područja za više od 90 km/h, postoji opasnost od „oduzimanja” – tj. trajnog uklanjanja vozila – čak i za prvi prekršaj te vrste.

U svrhu provedbe mjera izmijenit će se propisi o cestovnom prometu, Zakon o vozačkim dozvolama i Zakon o motornim vozilima.

Kako funkcionira oduzimanje automobila?

Takozvani “postupak oduzimanja” strukturiran je u nekoliko faza: U slučaju težeg prekoračenja brzine (više od 60 km/h u naseljenom području ili više od 70 km/h izvan naselja), policija će na licu mjesta privremeno oduzeti vozilo, kao i vozačku dozvolu.

Potom će okružni upravni organ u roku od dva tjedna odlučiti je li vjerojatno da će automobil biti oduzet – u tom slučaju će se pokrenuti odgovarajući postupak. Takvo oduzimanje predviđeno je za ponovljene prekršaje koji počine prekoračenje brzine.

Odmah – dakle s prvim prekršajem, a ne samo u slučaju ponovljenog prekršaja – prijeti oduzimanje vozila ako se radi o ekstremno ograničenoj brzini većoj od 80 km/h u urbanim sredinama ili 90 km/h izvan urbanih sredina. Uz novčanu kaznu predviđeno je i oduzimanje vozila.

Time će se spriječiti da prebrzi vozači ponovno budu na cesti i dovedu druge u opasnost, rekla je ministrica Leonore Gewessler prilikom predstavljanja mjera: “Ako više nemate automobil, više ne možete juriti.”

Što se događa sa zaplijenjenim automobilima?

Ako se automobil oduzme, na kraju će ga se riješiti vlasti – tj. prodati na dražbi. 70 posto prihoda ide u fond za sigurnost prometa, a ostatak ide odgovarajućoj lokalnoj vlasti.

Što se događa s automobilima koji ne pripadaju samom vozaču?

Ne može se miješati u imovinska prava trećih osoba – dakle, ako automobil ne pripada osobnom vozaču, može se privremeno oduzeti na licu mjesta, ali se ne može proglasiti oduzetim i prodati na dražbi. To se također odnosi na leasing ili najam automobila. Međutim, u tim slučajevima, doživotna zabrana vožnje za dotičnu osobu treba biti zabilježena u odgovarajućim dokumentima vozila.

Pravno teška situacija

Oduzimanje automobila već je moguće u raznim zemljama, poput Italije ili Švicarske. Činjenica da je u Austriji prošlo tako dugo od objave do provedbe posljedica je pravnih izazova koje takve mjere nose sa sobom, piše autorevue.

Fenix-magazin/DP/MMD