Austrijska vlada odlučila je odgoditi stupanje na snagu odluke o obaveznoj karanteni bez obzira na PCR test za osobe koje dolaze iz rizičnih zemalja među kojima je Bosna i Hercegovina.

Odluka je trebala stupiti na snagu u petak, 24. srpnja. Rezultat je ovo akcije koju je pokrenula stranka SPO, a podržao je veliki broj građana.

"Cilj je pronaći uravnotežen propis koji služi i za borbu protiv pandemije i za poštivanje svih ustavnih načela", navodi se u pisanoj poruci Ministarstva zdravlja Austrije.

Za ulazak iz rizičnih područja trenutno je na snazi ​​uredba od 15. lipnja prema kojoj osobe koje dolaze iz rizičnih zemalja pri ulasku u Austriju trebaju imati negativan PCR test ne stariji od četiri dana ili da idu u kućni karantenu 14 dana. Vrijeme karantene može trajati kraće ukoliko uradite test i on bude negativan.

Kako pišu austrijski mediji, nakon značajnog porasta zaraza u Austriji posljednjih tjedana, za koji je vlada velikim dijelom okrivila ljude koji dolaze iz rizičnih područja na zapadnom Balkanu, ministarstvo sada želi znatno pooštriti uvjete za ulazak, piše N1.

Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija i Kosovo nalaze se na listi rizičnih zemalja označenih crvenom bojom.

Ipak, ovo nije konačno jer su iz Vlade kazali da se realizacija ove odluke samo pomjera, ali ne i da se ukida.