Austrija će početkom veljače uvesti obvezu cijepljenja protiv koronavirusa za odrasle osobe, a istodobno i visoke kazne za one koji to odbiju, rekao je u nedjelju austrijski kancelar Karl Nehammer, svjestan "osjetljivog" karaktera prve ovakve odluke u Europi koja stvara društvene podjele.

"Kako je i planirano, početkom veljače uvest ćemo obvezno cijepljenje za sve osobe starije od 18 godina'', rekao je na konferenciji za novinare u Beču šef austrijske vlade.

Cijeli tjedan u parlamentu traju burne rasprave o ovome projektu. U ovome trenutku za oko 78,5 posto populacije postoji potpuni raspored cijepljenja.

“To je osjetljiv projekt”, ali je “u skladu s Ustavom” i zahtijeva “fazu prilagodbe” u sklopu koje će se oni 'neposlušni' moći cijepiti “do sredine ožujka”, pojasnio je kancelar.

“Nakon toga će se obaviti provjera”, a status necijepljene osobe predstavljat će “prijestup” za koji će pojedinac, u slučaju da ga ponovi dobiti novčanu “kaznu” u rasponu od 600 do 3600 eura.

Nehammer je rekao i da se odustalo od cijepljenja maloljetnika starijih od 14 godina te da će se zakon odnositi isključivo na punoljetne osobe.

Prijedlog zakona o obveznom cijepljenju parlament bi trebao usvojiti u četvrtak.

Austrijska vlada mjeru opravdava prenapučenošću bolnica i željom da se u zemlji postigne stopa procijepljenosti od 90 posto, što bi omogućilo postizanje kolektivnog imuniteta.

Prijedlog zakona ima veliku većinu u parlamentu. Osim članova konzervativne stranke i Zelenih, podupiru ga i čelnici socijaldemokratske i liberalne stranke. Protiv njega je samo ekstremna desnica, koja se poziva na zaštitu osobnih sloboda.

Iznimku će činiti trudnice i sve osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti.

U nedjelju je, po vladinim podacima, u ovoj europskoj zemlji sa 7,4 milijuna stanovnika, njih 5,8 milijuna (koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje) posjedovalo valjanu potvrdu o cijepljenju.