Prema novim pravila Biskupske konferencije objavljenim u petak, FFP2 maska ​postaje obvezna u svim javnim službama, kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Osim toga, mora se poštivati ​​i pravilo minimalne udaljenosti od dva metra. Isto tako uvode se i značajna ograničenja u pogledu pjevanja i glazbe.

Ovi propisi, koje je Biskupska konferencija donijela u petak, primjenjuju se kao i Lockdown u cijeloj zemlji – od ponedjeljka, 22. studenog.

Čak i za vjerska slavlja kao što su krštenje, prva pričest, krizma i vjenčanje, zahtjev za maskom FFP2 primjenjivat će se bez iznimke od ponedjeljka. “Ova bi slavlja sada trebala biti odgođena koliko god je to moguće u interesu onih koji slave”, rekao je za Kathpress biskup Anton Leichtfried.

Što se tiče glazbe i pjevanja u crkvi također dolazi do izmjene pravila, a zborovi su ponovno zabranjeni. Dopuštena su najviše četiri solista. Isto vrijedi i za glazbu u crkvenim službama, gdje su dopuštena samo četiri instrumentalista i orgulje. Solisti moraju prikazati dokaz o posjedovanju 2G pravila kod crkvene uprave. Potrebno je održavati razmak od najmanje dva metra. Za vrijeme pjevanja nije potrebna maska ​​FFP2. Ako je u iznimnim slučajevima udaljenost nešto ispod dva metra, pri pjevanju se moraju nositi i FFP2 maske.

Kao i u prošlosti, biskupi izričito navode da se odustaje od pravila 3G ili 2G za sve koji slave svetu Misu: „Kako se nitko ne bi isključio iz proslave javnih crkvenih službi od samog početka, sudjelovanje je još uvijek moguće bez dokaza o niskom epidemiološkom riziku.” Međutim, zaštitne mjere koje se i dalje primjenjuju neophodne su kako bi se službe proslavljale bez opasnosti i dostojanstveno”, navode iz Biskupske konferencije.