Austrijski parlament usvojio je izmjenu Zakona o prometu kojim je povećao kazne za ilegalne trke i "tuning" vozila, a te kazne idu ne samo do oduzimanja vozačke dozvole, već i privremeno oduzimanje vozila.

Izmjena zakona tiče se prije svega "tuning scene", koja sprovodi izmjene na svojim vozilima koja nisu u skladu sa zakonom, ali i protiv osoba koje sudjeluju u ilegalnim trkama.

Policija je dobila mogućnost da, kada ustanovi nedozvoljene izmjene na vozilu, brže djeluje i zabrani dalju vožnju, te i sa većim novčanim iznosima kazni vozače.

Ovo važi i za vozače koji značajno prekorače ograničenje brzine u naseljenim mjestima.

Policija je dobila mogućnost da zabrani nastavak vožnje na do 72 sata, i to ne samo oduzimanjem vozačke dozvole, ili tablica, već ključeva i vozila.

Iz vladajuće koalicije ukazano je da je sve više udesa koje su izazvali upravo članovi "tuning scene", koji su poznati po agresivnom načinu vožnje.

Naglašeno je da izmjene zakona nisu donijele nikakve nove kategorije prekršaja, već samo precizira postojeće.

Ministrica prometa Leonore Gewessler podvukla je da izmjena zakona usmjerena protiv onih koji nelegalno vrše izmjene na automobilima i koji se ponašaju opasno u prometu, navodi Tanjug.