Austrija postaje prva država u zapadnoj Europi koja će ove jeseni uvesti potpuni lockdown u okviru borbe protiv koronavirusa zbog najnovijeg porasta infekcija, a uvodi se i obvezno cijepljenje za cijelu populaciju od 1. veljače 2022., objavila je u petak austrijska vlada na čelu s kancelarom Alexanderom Schallenbergom.

– Nismo uspjeli uvjeriti dovoljno ljudi da se cijepe. Teško mi je što moram uvesti takve mjere, rekao je kancelar Schallenberg na konferenciji za novinare, rekavši da će lockdown početi u ponedjeljak, a obveza cijepljenja od 1. veljače.

Tko se bude odbio cijepiti, platit će ogromnu globu. Totalni lockdown trebao bi biti na snazi barem 10 dana, nakon čega će se ta odluka evaluirati u skladu s aktualnim brojkama, a ne bi trebao trajati duže od 20 dana.

Ovo su nova stroga pravila u Austriji:

1. Karantena od 9 do 24 za sve – i cijepljene i necijepljene

Austrijanci smiju napustiti svoj stan samo u iznimnim slučajevima poput nabave namirnica, posjeta liječniku ili ljekarni ili odlaska na posao iako je preporuka da se radi od kuće osim u Beču gdje je obavezan rad od kuće.

Poštovanje te mjere striktno će se provjeravati, a prekršaji će biti sankcionirani kaznama do 1450 eura.

2. Škole zatvorene osim iznimaka

U škole će ići samo oni koji moraju. Maske moraju imati svi.

3. Cijepljenje

Ubrzava se cijepljenje.

4. Oštre policijske kontrole, visoke kazne

1450 eura je kazna za odbijanje kontrole je li netko cijepljen ili prebolio, ista je kazna i za kršenje policijskog sata te za kršenje 2g pravila kao korisnik.

5. Preporuka rada od kuće

Preporučen je rad od kuće, osim u nekim dijelovima Austrije gdje je obavezan rad od kuće.

6. FFP2 maska

Obavezna je u zatvorenim prostorima i na radnom mjestu.

7. Obavezno cijepljenje

Najkasnije s 1. veljače, čim se to zakonski omogući, kreće obavezno cijepljenje.

Oko 66 posto austrijske populacije je cijepljeno, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama, a Austrija predvodi po broju zaraženih na kontinentu.

Dvije najteže pogođene provincije, Salzburg i Gornja Austrija, već su ranije najavile da će od ponedjeljka uvesti ‘lockdown’, a da to učini na razini cijele države pozvale su i vlast u Beču.

Karantena za necijepljene stanovnike već je bila na snazi na razini cijele države od ponedjeljka.

Austrija je i prije uvođenja ‘lockdowna’ za necijepljene imala stroge mjere te je uvela široku primjenu kontroverznih covid potvrda kao i obvezu nošenja FFP2 maski.