Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz potpisali su večeras u Beču sporazum o suradnji u oblasti obrazovanja, znanosti, sporta i mladih između Austrije i Bosne i Hercegovine, a svečanosti  je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Kurz je prilikom potpisivanja izjavio da u Austriji živi više od 200.000 ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji predstavljaju važan segment austrijskog društva.

- Ta zajednica je primjer dobro integrirane zajednice, koja je istovremeno zadržala svoj identitet. Austrija je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, a vaša dijaspora kroz svoje predstavnike ima važan udio u tome. Stoga smo posebno zadovoljni što možemo reći da je godina kulturne suradnje između Bosne i Hercegovine i Austrije doprinijela još većem zbližavanju naših dviju zemalja - istaknuo je austrijski ministar, javlja BHRT.

Potpisivanje sporazuma prethodilo je svečanom koncertu Sarajevske filharmonije koji se večeras održava u glavnom gradu Austrije, u koncertnoj dvorani Zbora bečkih dječaka. Za ovaj koncert vlada velik interes, a prisustvovat će mu visoki dužnosnici i bh. građani.

Osmanović je istakao kako taj koncert na najbolji način dokazuje da kultura gradi mostove i briše granice.

- Godinu 2016. smo započeli na prelijep način u Sarajevu, svečanim otvaranjem događaja pod nazivom Godina kulture BiH - Austrija. Tom prilikom Bosnu i Hercegovinu je posjetio ministar Sebastian Kurz i svojim osobnim prisustvom dao doprinos događaju i tada je potpisan Sporazum o naučno-tehnološkoj suradnji između naše dvije države. Danas ovdje u Beču imam čast i zadovoljstvo da je ministar Kurz ponovno s nama i da je potpisan još jedan važan sporazum o suradnji koji će biti posebno važan za naše kulturne radnike, kao i za oblast sporta, obrazovanja, znanosti  i mladih. Cijenim da je ovim na najbolji način okrunjena godinja suradnje pod motom "da se bolje upoznamo" - kazao je Osmanović.

Okupljenima se obratio i austrijski veleposlnik u BiH Martin Pamer koji se u duhu dobrog domaćina gostima obratio na našem jeziku, naglasivši da se, zahvaljujući bogatoj kulturnoj suradnji, i sam ponekad osjeća kao Bosanac i Hercegovac, javlja BHRT.