Australija je upozorila da je dobila informaciju kako teroristi možda planiraju napad na komemoracijsko obilježavanje Prvoga svjetskog rata na Galipolju u Turskoj kasnije ovog mjeseca.

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop rekla je da su turske vlasti primile informaciju te da "tradicionalno osiguravaju visok stupanj zaštite u vrijeme komemoracija u povodu Dana Anzac na poluotoku", prenosi Hina

Informacija o napadu

Na Dan Anzac, 25. travnja, obilježava se prva velika bitka u kojoj su sudjelovali australski i novozelandski vojnici na Galipolju 1915. Stotine Australaca i Novozelanđanina  posjećuju svetište na tom mjestu uspomena svake godine te prisustvuju jutarnjoj vojnoj misi.

"Australska vlada dobila je informaciju prema kojoj će teroristi možda napasti Galipolje na komemoracijama u povodu Dana Anzac", napisala je Bishop u izjavi putem maila.

Australski ministar za pitanja veterana Dan Tehan rekao je da prikupljene informacije ne govore o konkretnom planu nego o generalnom cilju.

Australija je ponovila savjete u vezi s putovanjem u Tursku no nije promijenila  naputke da preporuča posjetiteljima visok stupanj opreza u toj zemlji te da razmisle o nužnosti posjeta Ankari i Istanbulu.

Jedna od najkrvavijih bitaka

Galipoljska bitka jedna je od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata i vodila se od 25. travnja 1915. do 6. siječnja 1916.

Danas Galipolje za Australiju i Novi Zeland predstavlja simbol velikog stradanja, te se u tim zemljama 25. travnja svake godine obilježava Anzac Day (Australian and New Zealand Army Corps), spomen na žrtve Galipolja.