Australija će u ponedjeljak dočekati međunarodne turiste nakon gotovo dvije godine od zatvaranja svojih granica, oslanjajući se na visoku stopu cijepljenja protiv koronavirusa koja joj omogućava suživot s virusom u trenutku dok stopa zaraza pada.

"Čekanju je došao kraj", rekao je premijer Scott Morrison na nedjeljnom brifingu u međunarodnoj zračnoj luci Melbourne.

Otvaranje Australije za turiste najjasniji je pokazatelj napuštanja strogog pristupa u borbi protiv pandemija covida-19 i opredjeljenja za suživot s virusom uz cijepljenje kako bi se smanjila smrtnost i broj teških slučajeva bolesti.

Većina od 2,7 milijuna zaraženih koronavirusom u zemlji zabilježena je s dolaskom varijante omikron krajem studenog.

No, s jednom od najvećih svjetskih stopa cijepljenja – više od 94 posto ljudi starijih od 16 godina – bilo je nešto manje od 5000 smrtnih slučajeva, što je samo djelić stopa smrtnosti u mnogim drugim razvijenim zemljama.

U nedjelju je zemlja zabilježila više od 16.600 slučajeva koronavirusa i najmanje 33 smrtna slučaja, uglavnom u tri najnaseljenije države New South Wales, Victoria i Queensland.

Hoće li se putnici vraćati na otočni kontinent, nazvan "tvrđava Australija" zbog svojih strogih graničnih kontrola, ostaje za vidjeti.

Vlada se nada da će tako potaknuti gospodarski rast.

Australija se postupno otvara od studenog, prvo dopuštajući Australcima da putuju i izlaze iz zemlje, a zatim je počela primati međunarodne studente i neke radnike.

Od ponedjeljka mogu ući svi putnici.

Potpuno cijepljeni turisti neće morati u karantenu.