Australija je iznenada najavila da će zatvoriti svoje veleposlanstvo u Afganistanu ovaj tjedan, izrazivši strahove zbog "sve nesigurnijeg sigurnosnog okruženja" u Kabulu u vrijeme povlačenja stranih vojnika.

Australski premijer Scott Morrison rekao je da će se veleposlanstvo zatvoriti kao "privremena mjera" 28. svibnja - za samo tri dana - "u svjetlu skorog međunarodnog vojnog povlačenja iz Afganistana".

SAD i savezne sile u završnoj su fazi povlačenja svojih vojnika iz Afganistana, time okončavajući najduži američki rat, ali i najavljujući nesigurnu budućnost za tu zemlju.

Izabrana vlada u Kabulu i afganistanske sigurnosne službe i dalje su krhke usprkos dva desetljeća stranog građenja vlasti, dok je njihov uspjeh daleko od izglednog bez kontinuirane podrške američke vojske.

Porast nasilja u zemlji

Zapadni diplomati i vojni dužnosnici službenici nastoje se domisliti kako osigurati sigurnost za svoju buduću civilnu prisutnost u Afganistanu uslijed strahova od povratka talibana.

"Jedini poticaj za ostanak stranih veleposlanstava je humanitarni rad u koji su uključena, no ako je njihovo osoblje ugroženo, nema smisla da ostaju ovdje", rekao je agenciji AFP strani obrambeni dužnosnik u Kabulu.

"Nekoliko drugih veleposlanstva će slijediti Australiju u nadolazećim tjednima ili mjesecima."

Proteklih tjedana, nasilje u zemlji je poraslo, a afganistanske sile su se sukobile s talibanskim borcima istočno i zapadno od Kabula.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će svi američki vojnici otići do 11. rujna, 20. godišnjice napada Al Kaide koji su izazvali američku invaziju na Afganistan u kojoj su srušeni talibani.

Oko 80 australskih vojnika također napušta Afganistan, završavajući misiju koja je zemlju koštala milijarde dolara i u koju su bili uključeni deseci tisuća vojnog osoblja.