Njemački proizvođač automobila Audi do 2020. uložit će u nove modele, tehnologiju i proširenje proizvodnih kapaciteta 24 milijardi eura, dvije milijarde eura više nego što je prethodno planirao.

Cilj proširenog obujma investicija Audija je da prestigne glavnog konkurenta, najvećeg proizvođača luksuznih automobila u svijetu – BMW, objavio je Tanjug.

Sedamdeset posto potrošnje planiranih investicija bit će namijenjeno razvoju novih modela i tehnologija, kao što su hibridna vozila sa smanjenom emisijom štetnih plinova.

Drugi najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila ima za cilj do kraja desetljeća proširiti svoju paletu s trenutnih 50 na 60 modela.

Više od polovine sredstava bit će uloženo u dvije Audijeve njemačke tvornice u Ingolstadtu i Neckarsulmu, iz kojih je za devet mjeseci 2014. izašlo 50 posto od 1,34 milijuna vozila koliko je Audi izradio u prva tri kvartala.

BMW je u prvoj polovini 2014. prodao 42.000 automobila više nego Audi, dok je u istom razdoblju 2013. ta razlika bila 54.600. Audi u 2014. očekuje rekordnu prodaju od 1,7 milijuna automobila.

bljesak.info