Njemački proizvođač automobila Audi, navodno je izumio dizelsko ugljiko-neutralno gorivo izrađeno isključivo iz vode, ugljičnog dioksida i obnovljivih izvora energije. Kristalno čisti „e-dizel“ već se koristi za pokretanje Audi A8 u vlasništvu Johanna Wanka, državnog ministra za obrazovanje i istraživanje.

tvaranje ovog goriva veliki je korak naprijed za održivi prijevoz, ali činjenica da se ovaj projekt kreće unutar automobilskog diva kao što je Audi, postaje još uzbudljivije. Audi je početno postrojenje postavio u Dresdenu u Njemačkoj, kojom će upravljati tvrtka za tehnološki čiste projekte, Sunfire. Kako navode, u sljedećim mjesecima postrojenje će ispumpati 160 litara sintetičkog dizela dnevno.

Osnovni proizvod, imena „plava sirovina“, izrađen je pomoću tri koraka. Prvi uključuje žetvu obnovljive energije iz izvora kao što su vjetar, sunce i hidroelektrane. Nakon toga energiju dijele na kisik i čisti vodik, koristeći postupak poznat kao reverzibilna elektroliza.



Ovaj vodik, miješa se s ugljik monoksidom (CO),  koji je stvoren od ugljičnog dioskida (CO2) prikupljenog iz atmosfere. Reagiraju na visokim temperaturama i pod tlakom, što na kraju rezultira proizvodnjom dugolančanih spojeva ugljikovodika koji na kraju čine „plavu sirovinu“.

Nakon rafiniranja, e-dizel može biti pomiješan s našim trenutnim dizel gorivom, ili će se koristiti za vlastito pokretanje automobila na održiviji način.

Analize koje je proveo Sunfire, pokazale su kako sintetička goriva nisu samo ekološki prihvatljivija, već imaju vrhunsko izgaranje u odnosu na fosilna goriva. Ukupna energetska učinkovitost e-dizela je 70%.

Motor radi tiše i stvara se manje tvari koje se onečišćuju, kažu u Sunfire-u. Naravno, ne možemo očekivati veliki utjecaj na tržišnu cijenu goriva, s obzirom da je trenutno proizvodnja 160L dnevno, no Audi i Sunfire žele izgraditi veću tvornicu, a predviđaju kako će se jednom proizvodnja povećati, a buduće procjene govore o cijeni od 1 do 1,50 eura po litri, ovisno o cijeni električne energije iz obnovljivih izvora.

Uz tradicionalna goriva koja se trenutno nalaze na tržištu, cijena od 1,50 euro bila bi iznimno konkurentna, a zbog svoje učinkovitosti imala bi iznimno veliki učinak na održivo putovanje dostupno svima. Kako navodi Olshausen, izvršni direktor Sunfire-a,  i prva narudžba biti će dovoljna za komercijalizaciju naše tehnologije.

Ideja o vožnji sportskim automobilom kakav je Audi, a pritom ne utjecati na okoliš i emisiju štetnih plinova, jednostavno je dovoljan razlog zašto krenuti u ovakvu proizvodnju.

Više o tome kako je gorivo proizvedeno u tvornici Sunfire, pogledajte niže: