SVEMIRSKI brod SpaceX s dvojicom američkih astronauta, ruskim kozmonautom i astronautom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata danas je uspješno pristao na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u 1:40 ujutro po mjesnom vremenu (6:40 po srednjoeuropskom ), gotovo 25 sati nakon što je lansiran iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

U ponedjeljak je lansiranje otkazano tri minute prije polijetanja zbog tehničkih problema. Nakon otkazivanja misije začepljeni filter je zamijenjen, sistem pročišćen, a potom su počele pripreme za novo lansiranje.

Koja je zadaća tima?

Zadaća četveročlanog tima je provesti više od 200 eksperimenata i tehnoloških demonstracija na svemirskoj postaji, u rasponu od istraživanja rasta ljudskih stanica u svemiru do kontrole zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

Neka od istraživanja pomoći će da se utre put budućim dugim ljudskim ekspedicijama na Mjesec u sklopu NASA-ina programa Artemis, njegova nasljednika Apolla, objavila je američka svemirska agencija.

Posada ISS-a je odgovorna za održavanje i popravke na svemirskoj postaji, kao i za pripremu dolaska i odlaska ostalih astronauta i tereta.

Posada SpaceX-a

Ovo je šesti put da SpaceX osigurava transport NASA-inih astronauta na ISS u posljednje tri godine, otkako je milijarder Elon Musk počeo slati američke astronaute u orbitu u svibnju 2020. Od tada SpaceX transportira posade i teret za NASA-u na ISS koristeći svoju raketu Falcon 9 i kapsulu Dragon.

Posadu Crew-6 čine astronauti NASA-e Stephen Bowen i Warren Hoburg, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan al-Nejadi i ruski kozmonaut Andrej Fedjajev.

Sultan al-Nejadi (41) četvrti je astronaut iz neke arapske zemlje u povijesti, odnosno drugi iz Emirata, ali je prvi koji će šest mjeseci provesti u svemiru.

Svemirska stanica kao rijetko područje suradnje SAD-a i Rusije

Iako su napetosti između Washingtona i Moskve na najnižoj točki godinu dana od početka ruske ofenzive u Ukrajini, dvije zemlje očuvale su svemirski program razmjene koji omogućuje Rusima da prema ISS-u putuju letjelicom SpaceX, odnosno da američki astronauti onamo stižu ruskim raketama Sojuz.

Svemirska stanica jedno je od rijetkih područja suradnje SAD-a i Rusije. Nakon pristajanja posada provodi niz standardnih provjera i omogućuje da se stvori tlak u prolazu između kapsule i ISS-a prije nego što se otvore vrata koja vode u unutarnji dio svemirske postaje.

Na ISS-u ih dočekali troje članova posade NASA-e, tri Rusa i japanski astronaut

Tim Crew 6 na ISS-u je dočekalo sedmero putnika svemirske postaje - troje članova NASA-ine posade, među kojima je i zapovjednica Nicole Aunapu Mann, prva Indijanka koja je poletjela u svemir, zajedno s tri Rusa i jednim japanskim astronautom. Njih sedmero misiju bi trebalo završiti i postaju napustiti ovaj mjesec.

Četvero će ih se vratiti u SpaceX Dragonu, kojim su se u listopadu dovezli u orbitu, a troje će se vratiti kući u ruskoj svemirskoj letjelici Sojuz, koja je prošli tjedan na ISS letjela prazna da bi zamijenila onu na kojoj je došlo do curenja rashladne tekućine dok je bila "usidrena" na postaji u prosincu.