Sastanak između AstraZenece i predstavnika Europske Unije dogovoren za srijedu na kojem se trebalo raspravljati o isporuci cjepiva protiv koronavirusa odgođen je od strane proizvođača cjepiva, izvijestio je austrijski ministar zdravstva, a prenosi Reuters.

"AstraZeneca je odgodila današnju rundu pregovora do sutra. Mislim da to nije veliki problem", kazao je Rudolf Anschober novinarima i ponovio kako bi proizvođač lijekova trebao dostaviti broj doza cjepiva prvotno dogovorenih s EU.

Iz AstraZenece nisu ništa komentirali.

Podsjetimo, Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv covida-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik.

Standardna klauzula

U intervjuu za medije u utorak, glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je da se ugovor s Europskom unijom temelji na klauzuli koja propisuje da moraju dati sve od sebe kako bi ispunili svoje ugovorne obveze i da ih ugovor ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.

Intervju je dao nakon što je kompanija najavila da će smanjiti isporuku cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu, a po Europskoj uniji radilo bi se o smanjenju od 60 posto odnosno zbog problema s proizvodnjom u tvornici u Belgiji bilo bi isporučeno tek 31 milijun doza.  

Europski dužnosnik rekao je u srijedu da je takva klauzula standardna u ugovorima s proizvođačima proizvoda koji su u razvoju.

Dodao je da EU traži od AstraZenece da im detaljnije objasni zašto je odlučila smanjiti isporuke cjepiva.

Glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot poručio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka cjepiva, da ne budu toliko osjetljive.

Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.

"Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti". 

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza.

'Razdražljivi su'

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da će Hrvatska teško na vrijeme dobiti obećane doze cjepiva.

Soriot, pak, europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrde da pod stresom reagiraju loše. "Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni". 

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva, koje naziva "dječjim bolestima."

Rekao je da proizvodnja "u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti", a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog "kasnog potpisivanja ugovora". 

Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka.

Probleme u "povećanju" proizvodnje cjepiva imala su dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je.

"Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće", rekao je.

"Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti."

"Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s Ujedinjenim Kraljevstvom smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.

Ograničenja

EU je uložio velika sredstva u razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje.

Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati "unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje".

Naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

AstraZeneca je u priopćenju u srijedu objavila da je "svaki opskrbni lanac razvijen uz ulaganja određenih zemalja ili međunarodnih organizacija na temelju ugovora o opskrbi, uključujući naš ugovor s Europskom komisijom".

"S obzirom na to da je svaki opskrbni lanac uspostavljen kako bi ispunio potrebe određenog ugovora cjepivo proizvedeno u svakom opskrbnom lancu planirano je za određenu zemlju ili regiju i koristi lokalnu proizvodnju kad je god moguće", dodala je AstraZeneca.

Tvornica koja proizvodi AstraZenecino cjepivo evakuirana zbog sumnjivog paketa

Tvornica u Walesu koja proizvodi cjepivo AstraZenece protiv covida-19 evakuirana je nakon što je primila sumnjivi paket, objavila je u srijedu kompanija koja upravlja tvornicom.

"Wockhardt UK u Wrexhamu je ujutro primila sumnjivi paket. Sve mjerodavne službe su obavještene i rade na tome", priopćila je tvrtka.

"Prema preporuci stručnjaka djelomično smo evakuirali tvornicu dok čekamo rezultate istrage. Sigurnost naših radnika i nastavak proizvodnje od najvećeg su značaja".

BBC je ranije izvijestio da je u tvornicu poslana ekipa za eksplozive.