Tijekom godina svi smo se šalili na račun “kraja svijeta”, no tek su rijetki znali da se zaista moglo dogoditi prije nekoliko dana.

Naime, asteroid tri do šest puta veći od onog koji je prije pet godina eksplodirao iznad Rusije, “prišuljao” se Zemlji i u potpunosti iznenadio astronome koji su imali samo nekoliko sati da izračunaju njegovu putanju i saznaju hoće li udariti u Zemlju i gdje.

Unatoč svim naporima koje međunarodna znanstvena zajednica ulaže kako bi na vrijeme primijetila i pratila sve svemirske objekte koji se približe Zemlji, ovaj se asteroid nazvan 2018 GE3 nekako “sakrio” i došao veoma blizu.

Da je ušao u Zemljinu atmosferu, asteroid bi se, ovisno o njegovom sastavu i stvarnoj veličini, vjerojatno raspao i izgorio. No, uvijek postoji šansa da se njegovi dijelovi probiju kroz atmosferu od Zemljine površine.

Iako i u tom slučaju vjerojatno ne bi “obrisao ljudsku vrstu s lica Zemlje”, već izazvao materijalnu štetu (a možda i samo štetu u okolišu, ovisno o tome gdje bi pao), nije ugodno znati da nam je prijetio tako veliki svemirski objekt, a da nitko od nas toga nije bio svjestan.

Na kraju je asteroid veličine 50 do 100 metara prošao pored Zemlje na udaljenosti od 192 tisuće kilometara. Iako se ta udaljenost čini velikom, zapravo je to samo otprilike polovica udaljenosti do Mjeseca, piše Zimo.co.

Ovaj smo put prošli bez ikakvih posljedica, no astronomi diljem svijeta uvjereni su kako je samo pitanje vremena kad će nekakav veliki asteroid krenuti direktno na Zemlju.