NASA neće biti u mogućnosti obraniti naš planet od asteroida koji bi u Zemlju mogao udariti 2135. godine. Istraživači su ga nazvali Bennu, a u svojoj studiji ističu kako moramo brzo djelovati jer, kako sada stvari stoje, ni najnaprednija tehnologija možda nam neće pomoći.

Posljedica udara mogao bi biti potpuni nestanak života na Zemlji. Znanstvenici zbog toga posebnim svemirskim brodom žele presresti nadolazeći asteroid promjera 500 metara i raznijeti ga.

Dvije su ideje - ona prva predviđa da se svemirski brod Hammer, težak 8,8 tona, zabije izravno u asteroid, a druga ispaljivanje nuklearne rakete iz broda prema Bennuu, piše Daily Mail.

''Kod odabira načina borbe, u obzir moramo uzeti veličinu i masu asteroida i procijeniti koliko nam je vremena ostalo na Zemlji. Moramo znati i da su ovo moguće metode, ali ne možemo biti sigurni u njihovu učinkovitost kao ni u to da neće naškoditi našem planetu'', navodi se u studiji. Američki fizičar David Dearborn smatra da asteroid možemo raznijeti ako ga uočimo i presretnemo dovoljno rano, prenose 24 sata.hr.

''Iako stalno pratimo i upozoravamo na potencijalne opasnosti, jako puno velikih objekata koji mogu udariti u Zemlji nismo u mogućnosti primijetiti. Uvijek moramo biti spremni na najgore'', kažu znanstvenici koji će rezultate svoje posljednje studije predstaviti u svibnju u Japanu. Trenutni izgledi da nas Bennu pogodi su 1:2700, no u kozmičkim razmjerima to je iznimno malo.  NASA je prije dvije godine prema Bennuu lansirala sondu koja bi do njega trebala stići 2018. godine.

Dvije godine nakon toga, Osiris-Rex približit će mu se dovoljno kako bi prikupili uzorke pomoću robotske ruke. Sonda bi se potom trebala okrenuti prema Zemlji i stići nazad 2023. godine, kako bi otkrili više podataka o njemu, ali i o Sunčevu sustavu.