Ashlee Vance, autorica knjige "Elon Musk: Tesla, SpaceX i potraga za fantastičnom budućnošću", u njoj je opisala kako se taj genijalni milijarder razišao sa svojom bliskom suradnicom 2014. godine.

Mary Beth Brown bila je njegova asistentica 12 godina kad se usudila zamoliti ga da joj značajnije poveća plaću. Musk joj je umjesto veće plaće dao dva tjedna slobodno, tijekom kojih je odlučio provjeriti koliko mu je važna. Ukratko, preuzeo je sve njezine dužnosti na sebe i radio ih dva tjedna.

Kad se Brown vratila na posao, zahvalio joj je na suradnji i rekao joj da mu više nije potrebna.

Kako je rekao Vance, ponudio joj je drugu poziciju u kompaniji, pod uvjetom da se više nikad ne vrati u njegov ured.

Ovaj primjer je ekstreman, no prilično zorno pokazuje koliko su pojedinci bitni kompaniji za koju rade.

Svi su zamjenjivi

Business Insider razgovarao je s Lynn Taylor, stručnjakinjom za radno pravo i autoricom knjige: "Zauzdajte strašnog uredskog tiranina: Kako upravljati ponašanjem djetinjastog šefa i napredovati u svom poslu" te je s njihovim čitateljima podijelila nekoliko strategija procjene svoje vrijednosti na radnom mjestu, prije nego što to netko drugi napravi umjesto vas. Kao prvo, želite napraviti reviziju svojih odgovornosti pa svakog dana razmislite 15 minute o onome što radite.

"Bi li to mogao napraviti netko drugi, a da je vaš šef zadovoljan? Ako je odgovor da, morat ćete poraditi na sebi. Želite postići da vas šef treba, a ne samo ima u firmi", poručuje.

Razmislite o tome što čini vašeg šefa uspješnim i razmotrite kako to možete primijeniti na sebe. Što vi možete napraviti da vaš šef izgleda bolje pred svojim šefovima?

Jedna od opcija jest da ga pitate pridonosite li dovoljno kompaniji i možete li napraviti još nešto. Dođite spremni s konkretnim idejama kako možete pomoći kompaniji. Kako kaže Taylor, važno je da ste integralni dio uspjeha kompanije.

"Nitko nije nezamjenjiv. Pitanje je do koje mjere vas je teško zamijeniti", zaključuje Taylor.