Prvi konvoj s humanitarnom pomoći "na putu je" prema Istočnoj Guti gdje približno 400.000 stanovnika, opkoljenih sirijskom vojskom od 2013., trpi veliku nestašicu. Iz kamiona s medicinskom pomoći, snage Asadovog režima uzele su većinu medicinske opreme.

Utrka protiv vremena

"Pomoć je konačno na putu. Uz toliku patnju, radi se o utrci protiv vremena kako bi se dospjelo do ljudi u Istočnoj Guti", napisao je u tvitu predsjednik Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) Peter Maurer.

Nekoliko minuta ranije Robert Mardini, šef operacija ICRC-a na Bliskom istoku, također je napisao tvit: "Konačno... Konvoj sirijskog Crvenog polumjeseca, ICRC-a i UN-a s očajnički nužnom pomoći za više desetaka tisuća osoba kreće prema Istočnoj Guti, u Siriji".
 
Medicinska pomoć i hrana za 27.500 osoba
 
Konvoj obuhvaća 46 kamiona i prevodi medicinsku pomoć i hranu za 27.500 osoba, po UN-u.
 
Dospio je do razine sektora Al Vafidin, kontrolne točke koju su uspostavili Rusi i Sirijci za humanitarni koridor prema Istočnoj Guti, istaknuo je u tvitu Pawel Krzysiek, glasnogovornik ICRC-a u Siriji.
 
Taj je humanitarni koridor predviđen u okviru svakodnevne "humanitarne stanke" od pet sati koju je najavila Rusija a stupila je na snagu u utorak kako bi se omogućilo upućivanje pomoći i izlazak civila iz te enklave, smještene blizu Damaska.
 
Sirijske snage im uzele 70 posto medicinske opreme

Sirijski vladini dužnosnici uklonili su na kontrolnoj točki medicinsku opremu potrebnu za operativne zahvate i obradu trauma ali i zalihu inzulina iz kamiona koji se probijaju prema Guti, piše Reuters pozivajući se na izvore iz Svjetske zdravstvene organizacije.
 
"Sve što smo imali za liječenje trauma, dijalizu, opremu za operacije i inzulin, iz kamiona su izvadile snage sigurnosti sirijske vlade", napisao je službenik organizacije u mailu. Dodao je kako je tijekom inspekcije na jednom od kontrolnih točaka uklonjeno oko 70 posto opreme iz kamiona u konvoju.

Drugi konvoj kreće u četvrtak
 
Drugi konvoj trebao bi krenuti u četvrtak, po UN-u.
 
Na terenu snage sirijskog režima kontroliraju trećinu pobunjeničkog uporišta u Istočnoj Guti gdje je u tijeku kopnena ofenziva kako bi se pobunjenicima oduzelo posljednje uporište na vratima glavnog grada Damaska, objavio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava.