Turski borbeni avion F-16 oborio je armenski ratni zrakoplov Su-25, objavilo je armensko ministarstvo obrane. 
Napad se dogodio svega nekoliko sati nakon što je Ankara objavila da će vojno pomoći Azerbajdžanu u odbijanju "armenske agresije". 

Dužnosnici u Erevanu rekli su da se incident dogodio u armenskom zračnom prostoru i da je pilot zrakoplova Su-25 mrtav.

Armenija je ranije izjavila da je spremna upotrijebiti ruske balističke rakete Iskander u regiji Nagorno-Karabah ako Turska rasporedi svoje američke borbene avione F-16 u znak podrške azerbejdžanskoj ofenzivi, prenosi RT. 

Podsjetimo, prije tri dana izbio je vojni sukob između Armenije i Azerbejdžana zbog sporne regije Nagorno-Karabah. 

Voditelj odnosa s javnošću turskog predsjednika Fahrettin Altun rekao je kako bi se "Armenija trebala povući s teritorija pod njezinom okupacijom umjesto da se koristi jeftinim propagandnim trikovima". I azerbajdžansko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnje da je turski zrakoplov sudjelovao u rušenju armenskog.

Gotovo sto ljudi, među kojima i civili, poginulo je u borbama između Azerbajdžana i Armenije koje su izbile u nedjelju. Nagorno Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci. 

Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata. Ako rat eskalira u njega bi se mogle uključiti i regionalne sile Rusija i Turska. Moskva s Armenijom ima obrambeni savez, dok Ankara podržava Azerbajdžan čije je stanovništvo turkijskog porijekla. 

Kremlj je ranije u utorak objavio da je u stalnom kontaktu s Turskom, Armenijom i Azerbajdžanom i poručila da bi svaka vojna podrška nekoj od strana dodala ulje na vatru.