Arheolozi koji su prije 15 godina počeli proširivati Toranj Davidov u Jeruzalemu iznenadili su se kada su kopajući pronalazili sloj za slojem povijesnih ostataka da bi u konačnici pronašli mjesto za koje vjeruju da je Krist bio osuđen, a to je nalazište sada predstavljeno javnosti, piše američki list The Washington Post.

Arheolozi znaju da je zgrada koja leži uz Toranj Davidov u kojem je danas smješten muzej služila kao zatvor u doba Osmanskog carstva. Arheolozi iz Jeruzalema koji su prije desetak godina počeli iskapanja u tom dijelu Staroga grada otkrili su i ostatke kanalizacijskog sustava za koji vjeruju da je ležao ispod palače ekscentričnog kralja Judeje Heroda Velikoga.

Danas mnogi kršćanski hodočasnici u Jeruzalemu prolaze postaje Križnog puta (Via Dolorosa) od mjesta na kojem je Krist bio osuđen pod tadašnjim rimskim prokuratorom Poncijem Pilatom do Golgote gdje je bio raspet.

Međutim, ruta kojom prolazi Križni put mijenjala se kroz stoljeća, ovisno o vladarima i o tome što je u to doba bilo važno. Tako je u Bizantsko doba Via Dolorosa počinjala blizu područja gdje se nalazi današnji muzej u zapadnom dijelu grada. Tek u 13. stoljeću ishodište Križnog puta preseljeno je do tvrđave Antonija, na mjesto bivše rimske vojarne i blizu džamije Al Aqsa.

Rasprava o tome gdje se održalo suđenje, što je jedna od najpoznatijih scena Novoga zavjeta, nastavlja se između kršćanskih teologa, povjesničara i arheologa, ovisno o tumačenju Evanđelja.

Danas se povjesničari i arheolozi slažu da je Herodova palača bila u zapadnom dijelu grada gdje se nalazi Toranj Davidov i zatvor iz Osmanskog carstva.
Sada kad je zatvor otvoren za javnost postavlja se pitanje hoće li se ponovno mijenjati ruta Križnog puta. Stručnjaci vjeruju da neće no da će zatvor postati nezaobilazna točka za posjet kršćana koji dolaze u Jeruzalem.