U Peruu su arheolozi otkrili masovnu grobnicu, a riječ je o najmasovnijem slučaju žrtvovanja ljudi, prvenstveno djece u povijesti. Naime, na lokalitetu koji danas nosi ime Las Jamas, u Peruu, ubijeno je prije više od 550 godina oko 140 djece, a mnogi od njih imali su poseban crveni pigment razmazan po licu, prenose mediji. Žrtve su ubijene na zvjerski način.

Djeci, za koju se procjenjuje da su imala između 5 i 14 godina, utroba je bila rasporena, a srca iščupana, navodi antropolog John Verano, profesor sa Sveučilišta Tulane iz New Orleansa.

Arheolozi koji su radili na iskopavanjima kazali su da se ovo otkriće može smatrati jednim od sigurno najvećih ceremonijalnih žrtvovanja djece u povijesti obje Amerike, a možda i u povijesti svijeta. Iako, dokazi o sličnim užasima postoje i kod Asteka, Maja i Inka, niti jedan nije bio ovog razmjera. 

Verano već tri desetljeća u toj regiji Perua istražuje stare narode i kulture, ali priznao je da ovakvo otkriće nije očekivao. Za ovo nalazište javnost je čula kada su 2011. godine arheolozi iskopali 42 ljudska kostura. Prije ovog otkrića, dokazi za najveće žrtvovanje djece u povijesti pronađeni su u Mexico Cityju u hramu Teotihuacan.