Američki arheolozi otkrili su u južnom Izraelu, na rubovima grada Aškelona, prvo filistejsko groblje i nadaju se da će kosti naroda kojem je pripadao biblijski div Golijat konačno rasvijetiliti kulturu tog zagonetnog naroda.

"Kosti moramo izvaditi dok su još vlažne, prije nego što se pretvore u prah", rekao je Daniel Master, voditelj arheološkog tima na groblju u predgrađu Aškalona.

Otkriće groblja kruna je tridesetogodišnjih iskapanja u regiji.

"Nakon što su istraživanja o Filistejcima desetljećima stajala po strani, konačno smo došli do samih ljudi", rekao je Master i dodao "Ovim otkrićem približili smo se njihovu porijeklu. Ne samo da nam to pomaže da doznamo njihove pogrebne običaje, nego nam služe za prikupljanje dokaza o tome kako su živjeli, da im pokušamo ponovo udahnuti život".

Kosti su pokopane prije oko 3000 godina. Stručnjaci užurbano vade i čiste 145 kostura kako bi DNA analizom, radiougljičnom i ostalim testiranjima mogli utvrditi godine, spol i uzrok smrti.

Prvi grobovi otkriveni su 2013. pokraj Aškelona, na mjestu drevnog filistejskog obalnog grada koji je na svom vrhuncu imao 13 tisuća stanovnika.

"Radi se o doista nesvakidašnjem otkriću", kaže Seymour Gitin, bivši direktor Instituta za arheologiju Albright iz Jeruzalema, prenosi Hina.