• Arheolog Ante Vujnović obišao Staru tvrđavu u Prozoru
  • Arheolog Ante Vujnović obišao Staru tvrđavu u Prozoru
  • Arheolog Ante Vujnović obišao Staru tvrđavu u Prozoru
Koliko nam je stalo da istražimo, uljepšamo ili zaštitimo prostor u našoj općini? Svima je poznata kula iznad grada Prozora. Do dan danas nije istražena a pristup joj je otežan.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 22. do 28. svibnja 2007. godine, donijelo je Odluku kojom se Arheološko područje i ostaci Stare tvrđave u Prozoru-Rami proglašavaju nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Tim povodom danas je u našoj općini boravio magistar arheologije i povijesti Ante Vujnović. Obišli smo sami dio i okolicu kule.

 „Ovaj stari grad koji je smješten iznad grada Prozora je grad koji je dosta u ruševnom stanju. Nažalost je zapušten. Isto tako kula i zidine su dosta u derutnom stanju i ovaj moj  prvi posjet ovdje  će biti jedna inicijativa kako bi  animirali lokalnu zajednicu da u budućnosti  pristupi aktivnije zaštiti i očuvanju  ovoga nacionalnog spomenika. Zavod za zaštitu spomenika koji se nalazi  u sastavu Federalnog ministarstva kulture i športa preuzet će na sebe obvezu da izradi plan i program istraživačkog konzervatorskog restauratorskih  radova kako bi u narednih par godina uspjeli uz angažman lokalne zajednice te viših razina vlasti u potpunosti dovesti stanje revitalizacije ovaj stari grad i na taj način ostaviti ga budućim generacijama", kazao je Ante Vujnović.

Ovo je jedan mali korak koji smo učinili. Nadamo se u budućnosti da će kula biti zaštitni znak našeg grada i ponos sviju građana kako izgledom tako i pristupom. O svim daljnjim aktivnostima ćemo vas obavještavati.

Biljana Glibo, mag