Finale za sva vremena. Finale kakvo do sada nismo gledali. I koje će se teško ponoviti. Argentina je napokon na tronu. Od Meksika 1986. godine, Argentina je izgubila dva finala. Jednom im je presudio Brehme iz penala, drugi put Götze u 113. minuti produžetka. Večeras im se sve vratilo. Martinez je u regularnom tijeku skinuo zicer, pa je obranio penal u drugoj seriji.

Dok su Francuzi krenuli sa svojim provjerenim snagama, najboljom postavom u ovom trenutku, Lionel Scaloni je ipak napravio jednu promjenu. Jednu ali izuzetno vrijednu. Paredes je ostao na klupi, dok je od prve minute zaigrao Angel Di Maria, koji je imao skromnu minutažu na ovom turniru, rekli bismo nikakvu. Ali je zato eksplodirao u finalu.

I ne samo on, već kompletna Argentina. Još prilikom intoniranja himne se vidjelo kako Argentinci jedva čekaju početak utakmice. Od prve minute agresivni, stalno su na lopti, jedan, dvojica igrača. Francuzi su vrlo rano pod tim pritiskom počeli gubiti lopte, pa je pravu čudo kako za neku od svojih pogrešaka nisu bili kažnjeni ranije. Recimo u petoj minuti kada Mac Allister šutira pravo u Llorisa. Tri minute poslije Argentinci su opet opasni, u akciji sudjeluju Messi, Mac Allister i Di Maria, na kraju je blokiran De Paul. Francuzi teško na otvaranju utakmice mogu do protivničke polovine, Argentincu su im stalnu tu, "pušu" za vratom.

U 17.minuti, najbolja prilika do tada za Argentinu, De Paul odigrao s Messijem, na povratnoj lopti je Di Maria ali njegov šut je loš, jako loš. U prvih dvadesetak minuta čini se kako pojedini igrači Francuske uopće nisu došli do lopte. A već je 1:0 za Argentinu. Di Maria se efektnim driblingom riješio Dembelea, ovaj ga pokušava nekako usporiti, dostići, na kraju je skrivio jedanaesterac. Messi je siguran, Lloris nije ni pročitao stranu. Ovo je Messiju šesti gol na ovom Svjetskom prvenstvu.

Osim što nisu ništa napravili prema naprijed, sada su Francuzi u još već problemu. U 36.minuti, gube jednu loptu Francuzi u polovini Argentine, i onda ide brza akcija, kontra kojih smo se nagledali na ovom prvenstvu. Messi sjajno za Alvareza, koji gura Mac Allistera u prostor, argentinski je veznjak probio desni bok, na drugo stativi ide Di Maria, Lloris krati ugao, uzalud, nema spasa. Argentina do poluvremena ima velikih 2:0.

Didier Deschamps proba nešto promijeniti i prije poluvremena. Iz igre vadi Ousmanea Dembelea, krivca za prvi gol, i nedovoljno zaliječenog Oliviera Girouda, na terenu su Marcus Thuram i strijelac polufinalnoga gola protiv Maroka Randal Kolo Muani. Argentinci su veliku većinu utakmicu uspijevali riješiti do sedamdesete minute, sada očito pokušavaju isto. Scaloni je stalno uz aut liniju, "drži" ritam utakmice, njegov kolega Deschamps kao da nema rješenja. Od početka drugog dijela Francuzi nastavljaju svoj hod po rubu. De Paul iz voleja, brani Lloris. Alvarez je u dva navrata opasan, ali Lloris drži Francusku u životu.

Francusku koja tek u 67. minuti prijeti nakon kornera Kolo Muani glavom, ali samo gol aut. Nešto bolji je Mbappé par minuta poslije, njegov prvi pokušaj, ali nije precizan. I onda kada se činilo kako Francuzi drže pod kontrolom, nevjerojatnih pet minuta Francuske. Kolo Muani je pobjegao Otamendiju, sada prekršaj pravi i novi penal. Mbappé je siguran. Je li ovo najava neizvjesne završnice? Argentinci nisu zabili treći, sve je moguće. To je potvrdio Mbappé u sljedećem napadu.

Sve je krenulo od Komana, Mbappé i Muani igraju dupli pas, nakon Muanijevog dodavanja glavom Mbappé je sjajno zahvatio loptu iz poluvoleja i matirao Martineza. Fenomenalan gol, Francuska se za dvije minute vratila. Argentina se ponavlja Nizozemska, ali i Zapadna Njemačka u Meksiku. Tamo su isto ispustili 2:0, ali su ipak slavili, ovdje će teško sada do gola. Sve su imali u svojim rukama, sada su u problemu.

Argentinci opasno žive, za  Mbappéa kao da je tek počela utakmica. Jedna šansa, pa Rabiot, sada Martinez spašava. Nevjerojatno je kako u ovoj nadoknadi izgleda Argentina. Spašavaju se kako znaju.  Sedma je minuta nadoknade Messi na drugoj strani poteže, brani Lloris. Kakvih 15-tak minuta završnice. Na kraju produžeci. Ovo je bilo jedno od "luđih" finala definitivno.

Iako je lopta većim dijelom prvog produžetka bila na polovini koja pripada Argentini, najviše uzbuđenja smo vidjeli u nadoknadi istog pred golom Francuske. Lautaro Martinez je u šansi, Upamecano požrtvovnim klizećim startom blokira njegov šut, Montiel u nastavku šutira, Varane je blokirao glavom, hrabro. U sljedećem napadu Acuña sjajno pronalazi Lautaro Martineza, ali opet nema gola.

Nakon tri minute igre u drugom produžetku, ipak gol. Lautaro Martinez šutira, Loris je obranio, a na odbijenu loptu natrčao Messi i desnom nogom ugurao iza go-linije! Upamecano je izbio, međutim vidjelo se da je lopta prešla crtu.

Tu nije kraj uzbuđenjima. Mbappe je šutirao s dvadesetak metara, Montiela je lopta pogodila u ruku i poljski sudac treći put pokazuje na bijelu točku. I to se dogodilo u ovom finalu. Mbappé kompletira hat trick. U posljednjim trenucima meč loptu ima Kolo Muani, fenomenalno brani Martinez. U kontri opet drugi Martinez, Lautaro, ali ipak penali. Final kakvo se ne pamti. Teško ponovljivo.

Mbappé i Messi pogađaju u prvoj seriji. Martinez brani Comanu, Dybala po sredini gola. Tchouameni pored gola, Parades je provukao nekako loptu Llorisu. Kolo Muani drži iznad vode Francusku, Montiel je zabio, Argentina je treći put u svojoj povijest svjetski prvak.