Izvanredni summit koji je Arapska liga sazvala na zahtjev Palestinaca i Saudijske Arabije, a na kojemu će se raspravljati o ratu u Gazi, trebao bi se danas održati u glavnom saudijskom gradu Rijadu. Sastanak će biti usredotočen na "izraelsku agresiju na Gazu", stoji u priopćenju Arapske lige.

Čelnici 22 zemlje na izvanrednom će se sastanku konzultirati, koordinirati i raspravljati o načinima suočavanja s kontinuiranom eskalacijom na okupiranim palestinskim teritorijima. Ovaj summit predstavlja 16. hitan sastanak arapskih čelnika. Na sastanku će sudjelovati i iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je rekao da je stiglo vrijeme za djelovanje u vezi sa sukobom u Gazi.

Ministri vanjskih poslova lige na pripremnom sastanku u četvrtak osudili su "izraelsku okupaciju i njenu agresiju na Pojas Gaze" te zatražili da zemlja "odgovara za svoje zločine protiv palestinskog naroda".

Arapski ministri vanjskih poslova također su pozvali na "momentalan prekid izraelske agresije protiv Palestinaca...i na pružanje svih oblika podrške Palestini i njezinom narodu". Ministri vanjskih poslova već su pozvali na trenutno zaustavljanje izraelskih napada na Gazu, na sastanku u Kairu nedugo nakon početka rata 7. listopada. Saudijska Arabija trenutno predsjeda skupinom.