Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić je potvrdio i kako sigurnosne agencije provjeravaju i nadziru proces kupovine nekretnina u BiH a koje su u vlasništvu arapskih državljana.

Zabilježene su brojne nezakonitosti. Služba za poslove sa strancima provodi akciju Nekretnina. 700 pravnih subjekata i 16 turističkih naselja je predmet istrage.

Broj arapa koji posjećuju zemlju raste. Tisuće hektara zemljišta odlazi u njihove ruke. Ali, nisu svi investitori. I nisu svi dobrodošli. I moguće da svi ne poštuju zakone BiH. Bar tako smatraju državne sigurnosne i policijske agencije. Služba za poslove sa strancima je aktivna. U tijeku je akcija kodnog naziva Nekretnina.

"U tijeku su kontrole na cijelom prostoru BiH i to blizu 700 pravnih subjekata i 16 turističkih naselja. Služba za poslove sa strancima BiH će poduzeti mjere iz svojih nadležnost radi utvrđivanja kontrole boravišnog statusa kao i efikasne kontrole kretanja i boravka stranaca zbog sumnje na negativne implikacije po sigurnosni sistem BiH i ekonomski sustav zbog neplaćanja poreza", priopćeno nam je iz Službe za poslove sa strancima.

U sve je uključena i SIPA. I oni provode istražne radnje. Ali o tome ne žele detaljisti. Kontroliraju Kuvajćane, Saudijce, Sirijce, Libijce, Ruse, Ukrajince. Kako su od poduzeća čiji je početni kapital iznosio 2.000 maraka postali vlasnici preko noći preko 20 nekretnina, ogromne vrijednosti?

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH: "Pojedinci na razne načine žele da se domognu samo terotirije bez ikakve obveze, bez ikakvog plana i bez preuzimanja bilo kakve odgovornosti.

Obveze u smislu investicija i bilo čega s čim BiH može imati koristi mi to moramo spriječiti bez obzira od koga i s koje strane dolazilo".

Mektić poziva ulagače da ulažu u BiH, otvaraju radna mjesta, i donose kapital, ali zloupotreba zakonskih rješenja, neće proći. Iz Službe za poslove sa strancima kažu kako u masi sumnjivih poslova, postoji i nekoliko kompanija koja su sigurni investitori i koji ispunjavaju svoje obveze prema radnicima i državi. Duže vremena Općina Ilidža je na meti priča o Arapima. Preplavljena njihovim posjetama, planovima za gradnju, zdanjima...U žaru kupovine dospjeli su i do Vrela Bosne.

Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža za N1 je ranije izjavio: "Plac je za Vrelo Bosne, što postoje odluke na se tamo odkupi zemljište - da se zaštiti vodozaštitna zona. Tu se ništa nije uradilo. To nije nadležnost općine nego Kantona Sarajevo. Što se tiče 500 kvadrata zemljišta koje je donijelo firmi koja je kupila 5.000 kvadrata od privatnika, radi se o zaokruživanju parcele. A to zemljište nije u vodozaštitnoj zoni, nego u sigurnom dijelu".

Ali s Arapima ne surađuju samo institucije. Evo još primjera suradnje: Nedavno uhićeni u akciji Pravda, Edin Banović, osumnjičenik za organizirani kriminal, direktor je kompanije My Bosnia Green Land, čiji je vlasnik Kuvajćanin. Masovna prodaja zemljišta Arapima, posebno u, kako neki kažu bošnjačkom dijelu Federacije, mogla bi u konačnici imati i političke implikacije.

Esad Duraković je u Pressingu na N1 izjavio: "I onda se vrši islamizacija, pod znacima navoda tog, dijela bošnjačke Federacije i dovoljno je da se napravi nekoliko incidenata na toj osnovi, da onda kažu i Čović i Dodik ili ne znam tko ih već naslijedi – mi nećemo da živimo s muslimanima vi ste takvi i takvi, mi hoćemo da se odcijepimo od vas".

Arapi bi mogli posvađali i bh. diplomaciju. Najnovija vijest da državni ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, i bh. veleposlanik u Kuvajtu - Mehmed Halilović, nemaju iste stavove o odnosu prema načinu na koji Arapi ovdje kupuju nekretnine.