Nakon smrti Appleova osnivača Stevea Jobsa mnogi su postavili pitanje o sudbini kompanije u razdoblju nakon Jobsa – mogu li nastaviti s rastom i dominacijom na tržištu pametnih telefona i tableta. Njegov nasljednik na mjestu izvršnog direktora Tim Cook odlično se snašao u novoj ulozi, a mnogi su spominjali kako je Jobs ostavio plan za razvoj novih proizvoda tijekom sljedećih nekoliko godina te kako je bio aktivno uključen u razvoj nekih proizvoda koje će Apple tek predstaviti tako da je ova kompanija i u razdoblju nakon Jobsa nastavila s dotadašnjim odličnim poslovanjem.

S obzirom da ono najbolje od Applea tek očekujemo – skorašnje predstavljanje iPhonea 5, manji i jeftiniji iPad te (navodno) predstavljanje televizora 'koji bi mogao promijeniti cijelo tržište', trenutno vlada velika potražnja za dionicama ove kompanije.

Potražnja investitora tako je velika da su cijene dionica dosegle najveću vrijednost u povijesti – 665,15 dolara, a ukupna tržišna vrijednost ove kompanije dosegla je 623,5 milijardi dolara čime je, kako prenose na CNN-u, Apple postao najvrjednija kompanija u povijesti.

Dosadašnji rekord držao je Microsoft čija je ukupna vrijednost kompanije krajem 1999. godine dosegla 618,9 milijardi dolara. Na CNN-u kažu da je ovo 'nevjerojatan pothvat' za kompaniju čija je vrijednost prije samo tri godine iznosila 100 milijardi dolara.

Najveći Appleov uzlet započeo je upravo predstavljanjem iPhonea 2007. godine, a samo u 2012. godini cijena njegove dionice porasla je za čak 64 posto te je tijekom ove godine vrijednost kompanije u kratkom vremenu skočila od 400 na preko 600 milijardi dolara. Tržišni analitičari vjeruju da još ima puno mjesta za daljnji rast Appleove dionice te da bi njena vrijednost uskoro mogla doseći 745 dolara.

Neki IT novinari upozoravaju na činjenicu da, ako se uzme u obzir inflacija, odnosno vrijednost dolara danas i u prošlosti, Apple ipak nije najvrjednija kompanija u povijesti. Većina medija poput CNN-a i Huffington Posta tvrdi da bi, kada se inflacija uzme u obzir, tržišna vrijednost Microsofta iz 1999. u 'današnjim dolarima' iznosila 851 milijardu, a da bi Apple to prestigao cijena njegove dionice trebala bi premašiti 900 dolara.

No, na Tech Cruncheu kažu da niti Microsoft iz 1999. ne drži rekord kao najvrjednija kompanija u povijesti te su 'iskopali' podatak prema kojem ta titula pripada IBM-u iz 1967. godine – vrijednost te kompanije tada je iznosila 192,3 milijarde dolara, a kada se uzme u obzir inflacija, vrijednost IBM-a danas bi iznosila čak 1,3 bilijuna dolara.