U odronima tla, koje je uzrokovala obilna kiša, uništeno je više od 50 tisuća kuća, a oštećeno više od 150 tisuća, objavile su vlasti kineske pokrijane Hebei, prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Oluje i obilne kiše proteklih sedam dana pogodile su mnoga područja zemlje od glavnog grada Pekinga preko središnje pokrajine Shandong do pokrajine Guangxi na jugoistoku zemlje. Vlasti pokrajine Henan u središnjoj Kini kazale su agenciji Xinhua da je više od 7 milijuna ljudi moralo napustiti svoje domove, a u susjednoj pokrajini Hebei evakuirano je gotovo devet milijuna ljudi.
 

U poplavama koje su izazvale snažne ljetne kiše ukupno je u Kini život izgubilo više od 200 osoba a uništeno je više od 1,5 milijuna hektara usjeva.
 
 


Požar hara Kalifornijom

Oko 1000 domova evakuirano je u subotu zbog širenja šumskog požara koji je već opustošio 20.000 hektara sjeverozapadno od Los Angelesa, objavili su vatrogasci.

Požar je izbio u petak poslijepodne i ubrzo se proširio prema Santa Clariti, oko 65 kilometara od LA-a. U manje od 24 sata vatrena se stihija utrostručila, a samo deset posto kontroliraju vatrogasci. Samo tijekom jučerašnjeg dana požar se udvostručio.
 

S požarom se bori gotovo 1000 vatrogasaca na temperaturi koja doseže 41 stupanj, a u pogođeno je područje stiglo i trideset helikoptera te osam protupožarnih zrakoplova.

U subotu ujutro lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac i nije zabilježena šteta na kućama, kao ni smrtni slučajevi. Lokalne ceste su zatvorene, a za stanovnike su otvoreni evakuacijski centri. Radi se o posljednjem u nizu požara koji ove sezone pogađaju sušom pogođenu Kaliforniju čijem širenju pogoduju isušena vegetacija i iznimno visoke temperature.

Dnevnik.hr