Uskoro ćete moći pročitati 309 stranica romana 'Harry Potter i Kamen mudraca' u roku od 77 minuta. Da, dobro ste pročitali! Nova aplikacija Spritz omogućit će vam da čitate čak 1.000 riječi u minuti.

Da biste tako brzo prošli kroz roman (a to je tempo od 1.000 riječi u minuti) morat ćete koristiti jednu aplikaciju i zaboraviti na ideju da ćete čitati stranicu po stranicu.

S aplikacijom Spritz riječi se pojavljuju jedna po jedna, u brzom slijedu. To vam omogućuje da ih pročitate pri brzinama između 250 i 1.000 riječi u minuti. Tipičan čitatelj na razini fakulteta čita tempom otprilike između 200 i 400 riječi u minuti.

Spritz je zapravo u osnovi novi način prikaza teksta na elektroničkim uređajima kao što su smartphonei i tableti. Tajna brzog čitanja sastoji se u tome što vam ova aplikacija pomaže da pažnju usredotočite na jedno mjesto u riječi. Ta točka nazvana je fiksacijska točka ili optimalna točka za prepoznavanje (Optimal Recognition Point) i obično je smještena na lijevoj strani sredine svake riječi te vam omogućuje skok od točke do točke, preskakanje kraćih riječi između i to dok još uvijek procesirate koncept onoga što upravo čitate.

Spritz je obojio sve točke prepoznavanja u crveno i pozicionirao svaku riječ tako da je točka fokusa sa svakom novom rječju ostala na istom mjestu pa se oko čitatelja ne mora svaki puta prilagođavati novom položaju riječi čime se značajno štedi na vremenu.

Ova metoda može se naučiti za pet minuta i ne zahtjeva nikakvu posebnu praksu.

Prema tvrdnjava autora, Spritz se može koristiti za čitanje od 250 do čak 1.000 riječi u minuti, ovisno o individualnim osobinama i željama.
 


Tehnoklik.hr/Business Insider/Huffington Post