Pojam društvene mreže u velikom je broju slučajeva izgubio svoj smisao – umjesto druženja i povezivanja s prijateljima, za mnoge su Facebook i Instagram postali poligoni za samohvalu, ove se platforme iskorištavaju za zlostavljanje drugih korisnika, dijelu influencera više uopće nisu važni pratitelji i prijatelji, već samo cifre koje mogu zaraditi, dok veliki broj ljudi zbog virtualnog života zanemaruje stvarni život koji im prolazi dok su njihovi pogledi i misli fokusirani na ekrane i lajkove.

Jedna društvena mreža ipak se izdvaja po načinu korištenja od većine drugih platformi, a to je – Pinterest. Prema Benu Silbermannu, osnivaču mreže na kojoj se postavljaju fotografije, infografike i slično, Pinterest je potpuno drugačiji od konkurencije i riječ je o nekoj vrsti anti-društvene mreže, piše Zimo.co.

Poanta ove mreže, objasnio je Silbermann za CNN, je da inspirira druge ljude na kreativnost, a tu kreativnost neće izražavati na internetu, već offline – npr. na Pinterestu će pronaći recepte, ideje za vjenčanja ili uređenje doma i slično.

U centru mreže je sam korisnik i njegovi osobni interesi te na Pinterestu nema influencera koje brendovi plaćaju za promociju njihovih proizvoda i usluga. Također, nije važan broj pratitelja ili praćenje slavnih osoba na mreži jer im Pinterest ionako nije važan kao alat za samopromociju, već se sve vrti oko samih korisnika i onoga što oni zaista vole.

Pinterest je pokrenut 2010. godine te su se iz ove kompanije prošle godine pohvalili kako je broj korisnika narastao na 250 milijuna, što su velike brojke, ali ipak manje od konkurentskih i poznatijih mreža – Facebook ima 2,32 milijarde korisnika, Instagram više od milijardu, a Twitter oko 320 milijuna. Silbermann kaže kako je mreža pokrenuta kao alat za roditelje, no korisnička baza brzo se proširila i sada sadržaj i pinove koriste brojni kreativni profesionalci kao beskrajan izvor ideja i inspiracije, piše Zimo.co.

U razgovoru za CNN naglasio je kako postoje brojne stvari koje bi mogli napraviti kako bi povećali korisničku bazu, "no to ne bi bilo u duhu Pinteresta" te smatra da su iznimno sretni što njihovi investitori i korisnici prepoznaju posvećenost dugoročnom rastu, a vidjet ćemo hoće li se to promijeniti nakon što kompanija izađe na burzu – što je u planu ove godine.