Unatoč teškim uvjetima pandemije, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru prva je u Bosni i Hercegovini opremila angiodvoranu u kojoj se s pomoću skupih uređaja mogu izliječiti osobe koje pogodi moždani udar.

Za rad na njima osposobljen je mladi tim liječnika koje je pripremao jedan od najpoznatijih svjetskih neuroradiologa Marko Radoš iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, javlja HRT.

Moždani udar jedan je od najčešćih uzroka smrti i invaliditeta u Europi. Trećina pacijenata preživi, a trećina završi s dugotrajnim invaliditetom. Velik napredak u liječenju takvih pacijenata u svijetu donio je endovaskularni model. Od ove godine primjenjuje se i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Veliki je to događaj za zdravstveni sustav na području Hercegovine odnosno i BiH, veliki je to događaj za ljude koji dožive moždani udar, sada imaju šansu da će im netko izvaditi taj tromb iz glave, kazao je prof. dr. sc. Marko Radoš, specijalist neuroradiolog u KBC-u Zagreb.

Četiri života već su spašena. Na uređaju koji je stajao oko 1,8 milijun eura rade mladi liječnici pod nadzorom dr. Marka Radoša iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, gdje su prošli višegodišnju praksu.

Ono što je bitno naglasiti jest taj zlatni prozor, nekakav vremenski prozor kad se pacijenti moraju javiti u hitnu neurološku službu, da je moždani udar prepoznat, da se što prije jave u bolnicu, poručuje Sandra Lakičević, dr. Med., Klinika za neurologiju SKB-a Mostar.

Pri liječenju pacijenata troši se i skupi intervencijski materijal do kojeg nije lako doći. No, u Mostaru kažu da ništa nije skupo kada je riječ o ljudskom životu.

Skupo je to, međutim kad imate čovjeka od 40 godina kojemu, kad napravite zahvat, on ide sa zdravim mozgom, obje noge i obje ruke koristi, to je vrlo jeftino, ističe prof. dr. sc. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za HRT.

Moderna oprema i liječnici vratili su nadu pacijentima od Livna do Trebinja, ali i onima s juga Hrvatske. Ako u roku od dva sata stignu u Mostar, mogu biti izliječeni – zahvaljujući sjajnoj suradnji kliničkih bolničkih centara iz Zagreba i Mostara i u pandemijskim vremenima.