Googleov operativni sustav za automobile, Android Auto, širi se na nekoliko novih tržišta širom svijeta, objavila je ova američka tehnološka kompanija. U narednih nekoliko mjeseci Android Auto bit će dostupan u čak 36 novih zemalja, a među njima se nalaze i neke države bivše Jugoslavije. 

Kompanija Google ovim potezom uveliko razmišlja o budućnosti svog Android Auto operativnog sistema, a nedavno su iz ove kompanije objavili da će najnovija verzija njihovog operativnog sistema, Android 11, omogućiti bilo kojem vlasniku telefona kojega pokreće Android 11 da se poveže s Android Auto, a sve to dok povezano vozilo podržava Wi-Fi od 5 GHz. 

Tako Google udvostručuje broj zemalja na svijetu koje imaju podršku za Android Auto. 

Također, ova kompanija uveliko surađuje s raznim proizvođačima automobila kako bi proizvodili svoje automobile sa integriranim Android Auto operativnim sustavom. Tako je Google već zaključio ugovore s Audijem i Volvom, a koji se odnose na Android Auto, prenosi Bajtbox. 

U nastavku članka donosi popis zemalja koje će uskoro dobiti Android Auto. Očekivano, na listi se nalazi najviše europskih zemalja, a među njima se nalaze i četiri zemlje bivše Jugoslavije, a to su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Srbija. Tu su i tri iz Azije te dvije iz Afrike. 
 


Lista zemalja koje će u skorije vrijeme dobiti Android Auto 

Europa: Albanija, Švedska, Danska, Norveška, Nizozemska, Belgija, Poljska, Portugal, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Grčka, Mađarska, Island, Latvija, Luksemburg, Litva, Makedonija, Malta, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Armenija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina i Ukrajina 

Azija: Turska, Tajland, Indonezija 

Afrika: Angola, Bocvana