Europske vlade nastoje spriječiti redukcije energije i isključivanja struje ove zime, a hoće li u tome uspjeti, ovisit će o nečemu nad čime nemaju kontrolu: vremenu.

Analitičari kažu da se ruski predsjednik Vladimir Putin nada hladnoj zimi ili duljem razdoblju jakih hladnoća pošto je obustavio izvoz plina u Europi zbog europske potpore Ukrajini.

Još jedna hladna zima kao 2010./2011. ili dulji ledeni val s Arktika poput "Zvijeri s istoka", koji je 2018. iz Sibira pogodio zapadnu Europu, mogli bi uzrokovati probleme koji će možda oslabiti europsku odlučnost u pomaganju Ukrajini.

- Energetsko oružje ima jedan metak u cijevi i on ga je upravo ispalio, rekao je Eliot A. Cohen, povjesničar rata i stručnjak za sigurnost pri Centru za strateške i međunarodne studije na Sveučilištu Johns Hopkins.

Europljani će ove zime doživjeti najgore, rekao je za AFP.

U mnogim zemljama kućanstva se poziva da snize temperaturu na termostatima, a poduzeća da štete energiju u sklopu plana EU-a da se smanji potrošnju plina ove zime za 15 posto u odnosu na prosjek.

Europske države zadnjih mjeseci ubrzano pune strateške rezerve kupujući plin po rekordnim cijenama od, među ostalim, Alžira, Katara, Norveške i SAD-a.

Europska skladišta sada su gotovo puna, do gotovo 90 posto kapaciteta, što je velika sigurnost za potrošače i poduzeća koja se oslanjaju na plin za grijanje domova, ureda i tvornica.

Europa je u dobroj poziciji da prebrodi zimu pod normalnom vremenskim uvjetima, rekao je Alireza Nahvi, znanstvenik konzultantske tvrtke za energetiku Wood Mackenzie, za AFP.