Amsterdam, turistička meka za brojne posjetitelje sa svih strana svijeta, noću se pretvara u pravu džunglu kojom vlada bezakonje, a policija ostaje nesposobna u borbi protiv kriminala i nasilja na njegovim ulicama, upozorio je ombudsman tog nizozemskog grada, piše Hina.

"Grad noću postaje urbana džungla", kazao je amsterdamski ombudsman Arre Zuurmond za nizozemski dnevnik Trouw, upozorivši na ilegalne utrke automobilima i biciklima po gradskim ulicama, otvorenu prodaju droge i druga kriminalna djela.

"Novac od kriminala se obrće, a ni vlasti ni policija ne mogu više upravljati situacijom", upozorio je Zuurmond.

Oko 18 milijuna turista svake godine preplave Amsterdam, što je broj veći od ukupnog broja stanovnika Nizozemske. Tijekom prošle godine grad je nastojao poduzeti ozbiljne korake kako bi se obranio od posjetitelja koji krše zakone o javnom redu uvodeći novčane kazne.

No zahvaljujući mogućnostima jeftina putovanja, skupine uglavnom mladih ljudi, koji najčešće dolaze iz ostatka Nizozemske ili Britanije, često vikendom tumaraju užim središtem grada i njegovim kanalima premreženim ulicama, pune pubove i organiziraju interne proslave privučeni lakim pristupom drogama i notornom četvrti Crvenog svjetla.

Oslikavajući crnim slikama noćni život grada Zuurmond se pozvao na tri kamere koje su postavljene u užem centru, na trgu Leidseplein, okruženom kafićima i klubovima. "Jedne smo noći izbrojali 900 prekršaja, uglavnom između dva i četiri sata ujutro. Vlada mračna atmosfera i ozračje bezakonja", kazao je ombudsman.

"Motociklisti se utrkuju pješačkim zonama. Ima puno vike. Kupuju se droge. Ljudi mokre i čak spavaju po ulicama", dodaje.

"Ima nasilja, no nitko ne reagira. Možete mokriti po policijskom vozilu, a da vam vozač na to ništa ne kaže", navodi Zuurmond oslikavajući stanje na gradskim ulicama noću.

Po njegovim riječima, čak 2.000 ilegalnih taksi vozila vozi amsterdamskim ulicama noću i cvjeta crno tržište gotovim novcem.  U četvrti Crvenog svjetla ulice su toliko nakrcane noću da postoji ozbiljna opasnost po ljude u slučaju požara ili potrebe za hitnom pomoći, čije se vozilo ne bi moglo probiti, ističe ombudsman koji ukazuje na primjer New Yorka u potrebi raščišćavanja stanja i uvođenja reda u gradu.