Američka vlada nametnula je nove sankcije najvećem svjetskom proizvođaču komercijalnih dronova, kineskoj kompaniji DJI. Zajedno s DJI-jem sankcionirano je još sedam drugih kineskih kompanija.

Američko ministarstvo financija je u četvrtak stavilo DJI te sedam drugih kineskih tvrtki na investicijsku crnu listu, što znači da je američkim građanima zabranjeno trgovati dionicama tih kompanija.

Razlog su tvrdnje da se DJI-jeva tehnologija koristila za nadzor manjinskog Ujgurskog muslimanskog stanovništva u Kini. No, riječ je ipak o više simboličkoj zabrani, jer DJI zapravo nije kompanija čije se dionice nalaze na svjetskim burzama.

Najbitnija stvar jest da američki kupci mogu i dalje kupovati te koristiti DJI-jeve dronove, koji se već dugi niz godina smatraju industrijskim standardom, prema kojem se ocjenjuju dronovi svih drugih proizvođača, prenosi Zimo.

2020. godine američko ministarstvo financija je zabranilo američkim kompanijama izvoz proizvoda i djelova DJI-u, za kojeg se tad smatralo da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost, prema tadašnjoj ocjeni američkog ministarstva obrane.

Prema pisanju agencije Reuters, više od 900 američkih javnih i državnih agencija, uključujući i policiju u New Yorku, koristi DJI-jeve proizvode.

U Kaliforniji služba za nacionalne parkove koristi DJI-jeve dronove kao pomoćna sredstva u gašenju divljih požara.

Navedene 2020. godine, DJI je zatvorio fiskalnu godinu s udjelom na tržištu dronova u SAD-u od 80 posto.