Sjedinjene Države poslale su više od 100 komada teške vojne opreme, posebice tenkova i drugih borbenih vozila u tri bivše sovjetske baltičke republike kako bi ojačale njihove obrambene kapacitete i odvratile Ruse od eventualnih prijetnji, rekao je u ponedjeljak u Rigi američki general John O'Connor.

"Svrha isporuke u Rigu je pokazati našu odlučnost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i Rusiji da možemo udružiti snage", rekao je general O'Connor zadužen za prijevoz opreme.

Tenkovi Abrams, borbena vozila Bradley i vozila Scout Humvees ostat će u Estoniji, Latviji i Litvi koliko "bude potrebno da odvratimo Rusiju od napada", naglasio je on.

Članice NATO-a i Europske unije od 2004., ove tri baltičke zemlje imaju slabi vlastiti vojni potencijal.

Prodor Rusije u istočnu Ukrajinu i pripajanje Krima u ožujku 2014. izazvali su zabrinutost u baltičkim zemljama koje su 50 godina bile dijelom Sovjetskog Saveza.

Vojne vježbe Rusije u području Baltičkog mora potaknule su strahovanja triju zemalja da ih Kremlj pokušava destabilizirati.

'Rusija raspoređuje oružje na Krimu'

Zapovjednik NATO-ovih snaga za Europu američki general Philip Breedlove upozorio je da Rusija gomila oružje na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je prije godinu dana pripojila a sada je rasporedila krstareće rakete po cijelom području Crnog mora.

"Rusija je rasporedila vrlo sofisticirane sustave, među kojima rakete zemlja-zrak koji pokrivaju 40 posto Crnog mora. Tamo su i krstareće rakete koje pokrivaju cijelo područje Crnog mora", rekao je američki general u govoru koji je u nedjelju navečer emitirao ukrajinski tv-kanal 1+1 .

Taj teritorij je pripojen u ožujku 2014. nakon trotjedne ruske okupacije i nakon referenduma koji Kijev i međunarodna zajednica nisu priznali.

Nakon pripojenja Krima izbio je oružani sukob na istoku Ukrajine između proruskih separatista i ukrajinske vojske u kojem je u 11 mjeseci poginulo više od 6000 ljudi.

Na pitanje o broju ruskih vojnika na istoku Ukrajine, general Breedlove ga je odbio precizirati.

"Snage odlaze i dolaze", preko granice na jugoistoku koja izmiče kontroli vlade u Kijevu, naglasio je američki general.

On je rekao da NATO ne može potvrditi povlačenje teškog naoružanja s linije bojišnice, predviđeno sporazumom iz Minska potpisanim 12. veljače.

Pobunjenici su prošlog tjedna izjavili da su završili povlačenje oružja, ali da to nije učinila i ukrajinska vojska.

"Vidimo kretanje teškog topništva s obje strane, ali ne znamo što se događa s topništvom istočno od linije bojišnice jer promatračima OESS-a tamo nije dozvoljen pristup", rekao je general Breedlove, prenosi Jutarnji.hr.