Američka Agencija za napredna istraživanja u obrani (DARPA) radi na 'plaštu nevidljivosti' napravljenom od sredstava nalik dimu, koji će sakriti američke vojnike od neprijatelja i koji bi zamijenio kontroverzni bijeli fosfor koji ima katastrofalne posljedice u kontaktu s ljudskom kožom.

Novo ratno oruđe je još uvijek u ranoj fazi istraživanja, ali taj 'dim' bi se mogao sastojati od tekućeg aerosolnog spreja ili inženjerskog materijala. DARPA navodi da će takva sredstava biti raspoređena na specifične načine kako bi omogućili jednosmjeran pogled kroz oblak.

Američka vojska koristi bijeli fosfor za stvaranje dimne zavjese, ali on uzrokuje ozbiljne opekline nakon kontakta s kožom koje mogu trajati i do osam sati, što ga čini opasnim, kako za američke vojnike, tako i za civile uhvaćene u borbenoj zoni, javlja Zimo.

DARPA-ino novo sredstvo za skrivanje trebalo bi biti sigurno ne samo za doticaj, već i za udisanje. Trenutačni takvi kemijski spojevi zahtijevaju korištenje zaštitnih maski na terenu. Program, nazvan Coded Visibility (CV), započeo je u srpnju 2022. godine i trebao bi trajati sljedeća 54 mjeseca.

DARPA je odabrala nekoliko američkih sveučilišta za istraživanje, razvoj i testiranje sredstava za skrivanja koji zadovoljavaju njezine kriterije. To uključuje razvoj novih sredstava sastavljenih od višestrukih čestica s prilagođenim svojstvima, podesivih čestica i demonstraciju sposobnosti pasivnog asimetričnog vida u laboratorijskim, pilotskim i terenskim testovima.

U oba tehnička područja, timovi će također razviti nove alate za modeliranje i simulaciju za projektiranje oblaka i procjenu performansi u odnosu na senzore.

Timovi koje smo odabrali imaju za cilj razviti nove vrste neopasnih sredstava satavljenih od čestica koje se mogu prilagoditi za pružanje asimetrije, to jest omogućiti snagama SAD-a i saveznika da vidi neprijatelja u jednom smjeru, a da ga protivnik istovremeno ne može vidjeti, pojašnjava Rohith Chandrasekar, voditelj CV programa u DARPA-inom Uredu za obrambene znanosti.

Pristup pasivne asimetrije vjerojatno će zahtijevati više posebnih materijala raspoređenih na specifične načine kako bi se omogućio jednosmjerni vid kroz oblak. Također istražujemo fundamentalniji izazov demonstracije aktivne asimetrije, koja zahtijeva samo jedno takvo sredstvo, ali koje se može podesiti u stvarnom vremenu kako bi se potencijalno omogućila dinamička kontrola njegovih svojstava nakon postavljanja iu suradnji sa senzorima, dodao je Chandrasekar.

Cilj DARPA-inog projekta je eliminirati korištenje bijelog fosfora, koji je korišten i 2019. godine u Siriji.