Američka vojska u četvrtak je bespilotnim letjelicama raketirala područje na kojem vjeruju da se nalazi zloglasni Jihadi John, maskirani terorist i lider Islamske države koji je u Siriji dekapitirao nekoliko talaca – Zapadnjaka i tako postao simbolom okrutnosti te militantne grupe, priopćili su američki dužnosnici.

Prema pisanju Washington Posta Pentagon još uvijek pokušava utvrditi je li u zračnim udarima ubijen zloglasni militant, inače britanski državljanin Mohammed Emwazi, Dolazi iz dobrostojeće obitelji, a odrastao je u Londonu gdje je diplomirao računalno programiranje.

Tajnik za odnose s javnošću Pentagona Peter Cook kazao je kako su raketirali područje oko sirijskog grada Raqqa, koji glasi kao prijestolnica Islamiske države te da će izvijestiti javnost o rezultatima raketiranja čim dođu do relevantnih informacija.

Neimenovani dužnosnici Pentagona za CNN i ABC News su izjavili kako su uvjereni da je Jihadi John likvidiran. Navodno je je raketa pogodila automobil u kojem se nalazio zloglasni terorist.

Zapadnjaci, naime, već više od godinu dana bezuspješno pokušavaju likvidirati Jihadi Johna, koji je postao poznat diljem svijeta kad se u kolovozu 2014. godine pojavio maskiran u crno od glave do pete u video snimci ubojstva američkog novinara Jamesa Foleyja.

Bivši talac Islamske države opisao je Emwazija, kao jednog iz grupe od dželata koji pričaju engleski jezik. Tu se skupinu zbog britanskog naglaska naziva 'the Beatles', a proslavili su se po okrutnom mučenju zarobljenika.

Američki dužnosnici koji su razgovarala s novinarom pod uvjetom anonimnosti kazali su kako je u četvrtak pokrenuta vrlo osjetljiva operacija iz zraka te da su dronovima gađali automobil te da je moguće da su osim vozila pogodili drugog člana grupe zvane the Beatles.

The Washington Post je identificirao Emwazija početkom godine, no identiteti ostalih britanskih militanata još uvijek nisu poznati javnosti. Emwazi je navodno 2012. godine otputovao u Siriju gdje se pridružio IS-u.