Sjeverna Koreja je možda pokušala testirati komponente hidrogenske bombe početkom ovoga mjeseca, izvijestio je u četvrtak CNN pozivajući se na neimanovanog američkog dužnosnika.

Sjeverna Koreja je 6. siječnja testirala nuklearnu napravu za koju je Pyongyang rekao da se radilo o hidrogenskoj bombi.

Američki dužnosnik upoznat s najnovijom američkom procjenom rekao je da je eksplozija možda bila djelomični, neuspjeli pokus neke vrsti sastavnih dijelova povezanih s hidrogenskom bombom, izvijestio je CNN.

Veličina seizmičkog događaja i drugi obavještajni podatci pokazuju da to nije bila u potpunosti funkcionalna naprava, rekao je CNN.

Dužnosnik je rekao kako je moguće da Sjeverna Koreja misli da je provela cjelovit pokus hidrogenske bombe, ali da SAD vjeruje kako se radi vjerojatno o nekim sastavnim dijelovima, možda o detonatoru, koji su eksplodirali, navodi CNN.

Procjena je rezultat pažljivog razmatranja najnovijih obavještajne analize podataka, ali dužnosnik ističe da to nije konačan zaključak.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner rekao je novinarima ranije u četvrtak da Sjedinjene Države još uvijek vjeruju da Pyongyang nije testirao hidrogensku bombu.

No nakon što je Japan predstavio izvješće u kojem stoje izjave vladinih dužnosnika da bi Sjevernokorejanci mogli lansirati raketu već idućeg tjedna, dvojica američkih dužnosnika potvrdila su aktivnost u Sohae satelitskom kompleksu. “Postoje indicije da pripremaju lansirati nešto. Mogao bi biti sateliti ili svemirska sonda, postoji mnogo pretpostavki i nesigurnosti”, rekao je jedan američki dužnosnik za AFP komentirajući satelitske snimke.