Nermin Nikšić i pojedini političara iz Naše stranke i DF-a kazali su danas da će blokirati formiranje izvršne vlasti u FBiH ako odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) bude slijedila odluku Ustavnog suda u BiH u presudi Ljubić, a vezano za popunjavanje Doma naroda u federalnom parlamentu.

Naime, gotovo sve bošnjačke stranke suglasne su u tomu da se odluka o raspodjeli mandata koju će provesti SIP BiH mora donijeti na temelju popisa iz 1991.

S obzirom na to da bi u slučaju da se SIP odluči za popis iz 2013. mnoge bošnjačke stranke ostale bez "svojih" Hrvata, njima je takva odluka neprihvatljiva pa pokušavaju izvršiti pritisak na SIP.

Nermin Nikšić iz SDP-a BiH danas je otvoreno poručio da će njegova stranka blokirati sve odnose i koalicije na razini FBiH ako SIP donese drukčiju odluku.

Pitali smo američko Veleposlanstvo u BiH kako to komentiraju.

U izjavi za Dnevnik.ba su kazali da SIP ima zakonsku obvezu provesti izborne rezultate, te da je politički pritisak na ovo tijelo nedopustiv.

"U nedostatku zakonodavnog rješenja, Centralna izborna komisija ima zakonsku obavezu da provede izborne rezultate, uključujući formiranje Doma naroda Federacije BiH, u skladu s Ustavom Federacije BiH, Izbornim zakonom i relevantnim odlukama Ustavnog suda. Kao nezavisno tijelo, Središnje izborno povjerenstvo treba djelovati bez političkog utjecaja ili pritisaka." - poručili su.

Iz Veleposlanstva podsjećaju i da je vlast neophodna za usvajanje reformi

"Blagovremeno formiranje vlasti odgovornost je izabranih bh. dužnosnika kako bi se osigurala kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi neophodnih za europske integracije BiH." - kazali su.

Također, od ključne je važnosti pronalazak modela koji bi jamčio političku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH, naveli su:

"I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda." - rekli su za Dnevnik.ba iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Dnevnik.ba