Svemirska letjelica dizajnirana za slijetanje na Mjesec, koju je izgradila tvrtka Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu, stigla je danas u Mjesečevu orbitu. Prva privatna svemirska letjelica te namjene približila se prvom američkom spuštanju na Zemljin prirodni satelit nakon više od 50 godina.

Mjesečev lender Nova-C, poznat kao Odysseus, ušao je nakon sedmominutnog orbitalnog manevra u kružnu orbitu 92 kilometara iznad Mjesečeve površine, objavila je tvrtka u online priopćenju.

Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letjelica postupno spuštati svoju visinu tijekom sljedeća 24 sata i sutra sletjeti u krater Malapert A u blizini Mjesečeva južnog pola, noseći skup NASA-inih znanstvenih instrumenata.

Letjelica lansirana prije šest dana

Odysseus je i dalje "u izvrsnom stanju", rekla je tvrtka, dodajući da će tijekom njegove lunarne orbite, otprilike 384.000 kilometara od Zemlje, kontrolori misije u Houstonu pratiti podatke o letu i slati slike Mjeseca.

Letjelica je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi prije šest dana, 15. veljače, na vrhu rakete Falcon 9 koju je napravila i kojom je upravljala kalifornijska tvrtka SpaceX Elona Muska.

Ako slijetanje uspije, misija IM-1 predstavljala bi prvo kontrolirano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od Apolla 17, kada je NASA-ina posljednja misija tamo sletjela 1972. godine.

To bi također označilo prvo "meko slijetanje" na Mjesec ikada od strane komercijalno proizvedenog i upravljanog vozila i prvo u okviru NASA-inog lunarnog programa Artemis. SAD se natječe vratiti astronaute na Zemljin prirodni satelit prije nego što Kina ondje spusti svoju vlastitu svemirsku letjelicu s posadom.