Sjedinjene Države izbrisale su osjetljivi softver s drona MQ-9 Reaper prije nego što se srušio u Crno more kako bi spriječile Rusiju u prikupljanju tajnih informacija, potvrdilo je dvoje američkih dužnosnika za CNN. Koraci za brisanje softvera poduzeti su nakon susreta drona i dva ruska lovca Su-27.

Podsjetimo, Amerikanci tvrde kako su ruski borbeni avioni jučer izlili gorivo ispred američkog nadzornog drona, nakon čega se jedan od ruskih zrakoplova sudario s dronom, oštetivši mu propeler i prisilivši Amerikance da obore dron u Crno more. Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao da će Rusija pokušati izvući olupinu drona.

"Ne želimo da se itko dočepa toga osim nas"

Patrušev je prije bio šef ruske Federalne sigurnosne službe (FSB). "Ne znam hoćemo li ga pronaći ili ne, ali moramo pokušati... I svakako ćemo pokušati", rekao je Patrušev na ruskoj državnoj televiziji Rusija-1. Prema dužnosniku mornarice, SAD nema brodove mornarice u Crnom moru, što bi svaki američki pokušaj izvlačenja učinilo iznimno teškim i dugotrajnim.

Jučer je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao da je SAD poduzeo korake kako bi zaštitio tajne informacije do kojih bi mogli doći oni koji pronađu dron.

"Ne ulazeći u previše detalja, ono što mogu reći jest da smo poduzeli korake kako bismo minimizirali vrijednost obavještajnih informacija do kojih bi mogao doći netko tko se dokopa tog drona. I to je vlasništvo Sjedinjenih Država. Očito ne želimo vidjeti da se itko dočepa toga osim nas", rekao je Kirby.