Američko Ministarstvo pravosuđa danas će Facebooku uputiti otvoreno pismo, koje će supotpisati i predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, a čija će svrha biti apelirati na ovu društvenu mrežu da razmisli o korištenju end-to-end enkripcije u svojim aplikacijama za razmjenu poruka.

Facebookov plan da snažnu enkripciju koristi u svim svojim aplikacijama (koje bi jednom u budućnosti trebale biti i spojene) zabrinuo je vlasti – ne sviđa im se, naime pristup u kojem Facebook daje prioritet privatnosti i stavlja ga iznad potreba javne sigurnosti, piše Bug.hr.

Enkripcija može, ali ne da svatko piše što hoće

U pismu se ističe da bi nastavak implementacije enkripcije smanjio sigurnost korisnika ako bi onemogućio zakonit pristup komunikacijama, tj. "stražnja vrata" koja bi se otvarala na zahtjev istražitelja. Potpisnici pisma kažu kako podupiru korištenje snažne enkripcije u sektorima bankarstva, trgovine i komunikacija, te da ona koristi građanima koji žive i rade po zakonu. Međutim, smatraju i da je na tehnološkim kompanijama da osiguraju sigurnost u virtualnom svijetu, ali na način da to ne učini građane ranjivima u stvarnome svijetu.

Rekavši to, predstavnici vlasti SAD-a, UK-a i Australije navode da kompanije ne bi trebale svoje sustave izrađivati na način da oni sprječavaju bilo kakav način pristupa, čak i kod istrage najgorih zločina. Kažu i kako enkripcija na taj način izlaže normalne građane rizicima jer se istražitelje onemogućava u njihovom poslu.

Ono što traže od Facebooka i drugih jest otvaranje stražnjih vrata do kriptiranih komunikacija, borba protiv ilegalnog sadržaja, konzultacije s vlastima o načinu pristupa kriptiranom sadržaju te implementacija enkripcije tek nakon što vlasti potvrde da su sustavi testirani i u skladu s preporukama, piše Bug.hr.

Na koga će to utjecati?

Posluša li Facebook ove "preporuke", smanjenom sigurnošću vlastitih komunikacija i mogućim prisluškivanjem bit će pogođene milijarde njihovih korisnika.

Samo WhatsApp trenutačno ima preko 1,5 milijarde aktivnih korisnika, a Zuckerberg se kune da njihove poruke ne može pročitati nitko osim onih kojima su namijenjene. Službeni odgovor Facebooka na novu inicijativu protiv enkripcije još čekamo.