Sjedinjene su Države u ponedjeljak pripremile vjerojatni obračun s Rusijom i Kinom u travnju svojim planom da održe sjednicu UN-ova Vijeća sigurnosti o ljudskim pravima što je pitanje kojemu se i Moskva i Peking protive kao temi za to 15-člano tijelo.

Sjedinjene Države su predsjedatelj vijeća za travanj. Na zatvorenom sastanku vijeća u ponedjeljak o radu tijela za taj mjesec predloženi sastanak 18. travnja o ljudskim pravima i njihovom povezanosti sa sukobima je formalno za sada izostavljen iz kalendara.

"Bit će to široka rasprava čija namjera nije da izdvoji neku zemlju nego više da govori o temi i kako je ona povezana sa sukobima i ima li nešto što možemo učiniti", rekla je američka veleposlanica Nikki Haley zemljama članicama u ponedjeljak.

Sjedinjene Države optužuju Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi za pristranost protiv Izraela. Haley je isto tako rekla kako nije sigurna da to tijelo služi bilo čemu "osim onima koji sjede u njemu da se zaštite".

Ako Haley ne bude mogla postići dogovor s Rusijom i Kinom i nastavi gurati sastanak zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Petr Iličev je rekao kako će Moskva zatražiti rijetko primjenjivano proceduralno glasovanje kako bi ga zaustavila.

Iličev je rekao kako o ljudskim pravima ne treba raspravljati Vijeće sigurnosti jer je to već nadležnost trećeg odbora 193-člane Opće skupštine i Vijeća za ljudska prava, piše Hina.

Rekao je kako se ljudskim pravima bave razne mirovne misije, posebne političke misije te "ako bismo pokušali povezati te mandate s ljudskim pravima možda bismo se mogli suglasiti (o sastanku)".

"Ali općenita izjava da su međunarodni mir i sigurnost ugroženi kršenjem ljudskih prava nije istinita", rekao je novinarima Iličev.

Upitan o predloženom sastanku kineski veleposlanik pri UN-u Liu Jieyi je rekao: "Nastojimo to riješiti".

Sjedinjene Države su zaprijetile da će napustiti Vijeće za ljudska prava. Haley, koja će se obratiti vijeću u lipnju, rekla je u četvrtak da njezin tim razmatra što je to tijelo dobro učinilo i "sve što su učinili a što je jednostavno besmisleno".

"Ako ne budemo vidjeli promjene tada ćemo se povući. Ali mislim da zaslužuju znati što očekujemo od njih", rekla je.