Američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je u petak da se SAD povlače iz sporazuma s Rusijom koji je bio središnji dio kontrole naoružanja od Hladnog rata.

Američko povlačenje očekivalo se mjesecima. Ono je uslijedilo nakon niza neriješenih sporenja oko ruskog poštovanja sporazuma iz 1987. koji zabranjuje korištenje krstarećih projektila koji se lansiraju s tla. Rusija negira da krši sporazum, prenosi Fena.

Pompeo je izjavio da će SAD suspendirati svoje obveze iz sporazuma u subotu. Dodao je da, ako Rusija ne bude poštovala sporazum, on će biti "poništen", prenosi Associated Press.

Američki dužnosnici također su izrazili brige da Kina, koja nije dio tog sporazuma, razmješta veliki broj projektila u Aziji, a čemu se SAD ne može suprotstaviti jer Kinu ne obavezuje sporazum.

Podsjetimo, Rusija i Sjedinjene Države jučer nisu uspjele pregovorima u Pekingu premostiti razlike u stajalištima prema sporazumu o nuklearnom oružju sklopljenom u doba hladnog rata.

Amerika je tražila da Moskva uništi projektil za koji Washington kaže da krši sporazum. Moskva odbija uništiti projektil Novator 9M729l te inzistira da je takav tip usklađen sa sporazumom.

"Nažalost, nema napretka", rekao je ranije zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za rusku agenciju RIA.