Rusija je jutros objavila da su njihove rakete pogodile obrambeni sustav Patriot u Kijevu. Sada su se oglasili iz SAD-a, čiji dužnosnik kaže da je sustav Patriot, proizveden u SAD-u, vjerojatno oštećen, ali ne i uništen.

SAD još uvijek procjenjuje razmjere štete, rekao je neimenovani dužnosnik za CNN, a prenosi Index.hr. Procjena će odrediti treba li se sustav u potpunosti povući ili ga Ukrajinci mogu popraviti na licu mjesta.

Nije jasno koji sustav je oštećen

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u utorak na Telegramu da je "visoko precizni udar hipersoničnog raketnog sustava Kinžal pogodio protuzračni raketni sustav Patriot američke proizvodnje u Kijevu".

Ukrajinski dužnosnici rekli su u utorak da su uspješno presreli svih šest hipersoničnih projektila koje su ispalili Rusi, ali je ukrajinska vojska odbila komentirati tvrdnju Rusa da je pogođen sustav Patriot. "Ne možemo komentirati ovo. Nećemo komentirati ruske izvore", rekao je glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Sergej Ignat.

Ukrajina trenutačno ima dva sustava protuzračne obrane Patriot u zemlji, jedan doniran od SAD-a, a drugi zajednički doniran od Njemačke i Nizozemske. Nije jasno koji je od tih sustava potencijalno oštećen.

Rusi uhvatili signale Patriota

Rusija je već gađala sustave Patriot hipersoničnim projektilima, rekli su američki dužnosnici CNN-u prošli tjedan, uključujući jednom 4. svibnja. Taj napad nije uspio, a Ukrajinci su uspješno presreli projektil prije nego što je uspio pogoditi Patriot, rekli su dužnosnici.

No američki dužnosnici vjeruju da su Rusi uspjeli uhvatiti signale koje je emitirao Patriot, što im je omogućilo da ciljaju sustav pomoću hipersonične rakete, poznate kao Kinžal.

Raketni sustav Patriot ima snažan radar za otkrivanje nadolazećih projektila na velikim udaljenostima, što ga čini moćnom platformom protuzračne obrane sposobnom za presretanje balističkih projektila i više. No radarska emisija neophodna za uočavanje prijetnji na daljinu također omogućuje neprijatelju da otkrije Patriot bateriju i njezinu lokaciju.

Za razliku od nekih protuzračnih obrambenih sustava kraćeg dometa isporučenih Ukrajini, koji su mobilni i teže ih je ciljati, velika baterija Patriota je veći i više stacionaran sustav, što Rusima omogućuje da se s vremenom fokusiraju na njegovu lokaciju.