Sjedinjene Američke Države odaslale su prvi paket energetske opreme za Ukrajinu u vrijednosti 13 milijuna dolara s ciljem ojačavanja energetske infrastrukture te zemlje koja se nalazi pod pojačanim ruskim napadima, prenosi Hina.

Prema najavama, još dvije pošiljke pomoći takve vrste SAD namjeravaju odaslati do kraja ovoga tjedna. SAD su prošloga mjeseca objavile kako će u Ukrajinu poslati energetsku opremu u vrijednosti od 53 milijuna dolara.

Od listopada ruski napadi orijentirali su se na uništavanje ukrajinske opskrbne mreže električnom energijom i grijanjem, a takvu taktiku Kijev i ukrajinski saveznici smatraju namjerom da se našteti civilima. Posljednji ruski napadi za posljedicu su imali ostanak milijuna Ukrajinaca bez struje i grijanja pri temperaturama ispod nule.

''Rusija namjerno pokušava Ukrajince ubiti hladnoćom kako se približava zima. Naša strategija u ovom trenutku je pomoći Ukrajini da se zaštiti od ovih namjernih napada na energetsku infrastrukturu kojom se koriste civili jer bi se mogla dogoditi humanitarna katastrofa'', kazao je visoki američki dužnosnik.

Ukrajinska vlada pozvala je svoje građane na štednju energije.