"Sjedinjene Države rasporedile su drugi nosač zrakoplova u Mediteran "kako bi odvratile neprijateljske akcije protiv Izraela ili bilo kakve napore usmjerene ka širenju ovog rata", rekao je sinoć američki ministar obrane Lloyd Austin.

Dodao je da prisutnost USS Eisenhowera i njegovih pridruženih ratnih brodova u istočnom Sredozemlju signalizira Washingtonovu "čvrstu predanost sigurnosti Izraela i našu odlučnost da odvratimo svakog državnog ili nedržavnog aktera koji želi eskalirati ovaj rat".

"Eisenhower se pridružuje udarnoj grupi nosača USS Ford, koja je stigla ranije ovog tjedna "kao dio naših napora da odvratimo neprijateljske akcije protiv Izraela ili bilo kakvih napora prema širenju ovog rata nakon Hamasovog napada", rekao je Austin.

Izrael gađao sirijski aerodrom u Alepu

Izraleska vojska gađala je sirijsku zračnu luku u Alepu koja je zbog toga izvan funkcije, izvijestila je sirijska državna novinska agencija SANA. Učinak napada trenutno se procjenjuje, dodala je agencija. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Zračna luka je tek počela s radom nakon istodobnih raketnih napada izraelskih snaga na zračne luke u sirijskom glavnom gradu Damasku i sjevernom gradu Alepu koji su oštetili piste i izbacili oba čvorišta iz upotrebe u četvrtak. Zračna luka u Damasku još uvijek ne radi.

Izvori su rekli da je cilj napada na zračne luke prekinuti iranske opskrbne linije za Siriju, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bašara al Asada u građanskom ratu koji je započeo 2011. godine.

Iran: Bit će dalekosežnih posljedica ako Izrael ne stane

Iran je u objavi na društvenim mrežama upozorio da bi situacija mogla izmaknuti kontroli s dalekosežnim posljedicama ako se "izraelski ratni zločini i genocid ne zaustave".

Objava na X-u iranske misije pri Ujedinjenim narodima došla je nakon što je američka stranica Axios izvijestila da je Teheran upozorio Izrael u poruci poslanoj preko UN-a da će morati odgovoriti ako Izrael izvede opći kopneni napad u Pojasu Gaze, koji kontrolira Hamas.

"Ako se ratni zločini i genocid izraelskog aparthejda ne zaustave odmah, situacija bi mogla izmaknuti kontroli i izazvati dalekosežne posljedice - za što će odgovornost biti na UN-u, Vijeću sigurnosti i državama koje vode Vijeće u slijepu ulicu", objavila je iranska misija pri UN-u.