Američki Zastupnički dom u utorak je izglasao da se Ukrajini uputi pomoć u vrijednosti 39,8 milijardi dolara.

Prijedlog uključuje šest milijardi dolara sigurnosne pomoći, kao i 8,7 milijardi dolara za održavanje američkog naoružanja već poslanog u Ukrajinu.

Još 3,9 milijardi dolara namijenjeno je za pomoć u obavještajnim aktivnostima. Dodatni paket pomoći, koji je presložila Zastupničkom domu predsjedavajuća komisije za aproprijacije, Rosa DeLauro, predstavlja znatno višu cifru od 33 milijarde dolara koju je zatražio američki predsjednik Joe Biden.

U pismu kolegama iz Demokratske stranke u utorak, predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi navodi kako se zastupnici nadaju “nepristrasnom glasanju” o “monumentalnom” paketu pomoći.

-Vrijeme je suštinskih događanja, i ne možemo sebi priuštiti da čekamo. S ovim paketom pomoći, Amerika šalje nedvosmislenu poruku svijetu o našoj neupitnoj odlučnosti da stanemo uz hrabri narod Ukrajine do njegove konačne pobjede – napisala je Pelosi. Prijedlog pomoći na kraju je usvojen s 368 glasova za i 57 protiv. Sada će biti proslijeđen Senatu, gdje će najvjerovatnije biti odobren, prenosi BBC.